Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

V Bosne odhalili ďalší masový hrob

SARAJEVO - Niekoľko desiatok kostier exhumovali z dvoch masových hrobov v Bosne, ktoré podľa všetkého patrili obetiam masakry v Srebrenici v roku 1995.

Štyri kompletné a 44 neúplných kostier odhalili v oblasti Zeleni Jadar, nachádzajúcom sa 15 kilometrov južne od Srebrenice. Informovala o tom v stredu hovorkyňa miestneho úradu prokurátora Jasna Subotičová. Nájdené pozostatky boli sčasti rozdrvené a natlačené na seba, čo naznačuje, že telá mohli byť predtým pochované na inom mieste, potom exhumované a buldozérmi opäť zahrabané s cieľom utajenia zločinu.

"Pozostatky sú veľmi poškodené a je možné, že boli pochované dvakrát," uviedla Subotičová, ktorá dodala, že súdni experti zozbierali aj dve vrecia malých kúskov kostí. Začiatkom týždňa odhalili menší masový hrob pri pamätnom cintoríne v Potočari, kde je pochovaných vyše 2400 identifikovaných obetí srebrenickej masakry. V hrobe sa nachádzali pozostatky piatich ľudí, ako aj niekoľko kostí ďalších tiel.

Bosnianski Srbi obsadili Srebrenicu, nachádzajúcu sa na východe Bosny a Hercegoviny pri srbských hraniciach, krátko pred koncom bosnianskej vojny v období 1992 až 1995. V moslimskej enkláve, ktorá bola pod ochranou OSN, vyvraždili okolo 8 tisíc mužov a chlapcov. Tisíce srebrenických obetí exhumovali asi zo 60 masových hrobov v okolí mesta, pričom viac ako 2500 z nich identifikovali na základe analýzy DNA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu