Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre unesené školáčky sa stal zázrak: Teroristi z Boko Haram ich po rokoch prepustili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABUJA - Islamistická skupina Boko Haram prepustila 80 dievčat, ktoré jej militanti uniesli pred viac ako troma rokmi z internátnej školy v nigérijskom meste Chibok. Informáciu v sobotu pre agentúru DPA pod podmienkou zachovania anonymity potvrdil minister nigérijskej vlády s tým, že vláda čoskoro vydá k záležitosti oficiálne vyhlásenie.

Hovorca nigérijského ministerstva obrany pre štátnu televíziu v sobotu povedal, aby ľudia zostali trpezliví, kým nebude informácia oficiálne overená. Nigérijský prezident Muhammadu Buhari v apríli vyhlásil, že vláda neustále podniká kroky na oslobodenie stoviek školáčok, unesených povstalcami Boko Haram 14. apríla 2014.

Približne päťdesiatke z 276 unesených školáčok sa podarilo utiecť ihneď. Vlani v októbri sa Červenému krížu a Švajčiarsku podarilo sprostredkovať vydanie 21 dievčat. Nigérijská armáda o pár mesiacov neskôr vyslobodila ďalšie dve dievčatá. Únos mladých žien v roku 2014 šokoval celý svet. Mnohé z dievčat boli donútené zosobášiť sa s militantami a otehotneli. Do kampane za ich oslobodenie sa zapojili celebrity ako bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová.

Viac o téme: Boko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu