Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Všemocný Trump dal kolegovi kontroverzný sľub: Zabezpečí zmierenie Izraela s Palestínou

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump sľúbil, že sprostredkuje mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Vyhlásil to v stredu v Bielom dome, kde prijal palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

"Urobíme to," povedal Trump Abbásovi s tým, že je pripravený pôsobiť ako sprostredkovateľ, pomocník alebo rozhodca medzi oboma stranami. Podľa agentúry Reuters však Trump neposkytol návod na to, ako chce obnoviť prerušené mierové rokovania medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Abbás uviedol, že cieľom Palestínčanov je mať vlastný štát, čo je nevyhnuté pre obnovenie mierového procesu. Zopakoval, že hlavné mesto musí byť vo východnom Jeruzaleme a štát musí byť vytvorený v hraniciach spred roka 1967. Izrael odmieta návrat k hraniciam spred roka 1967. Označuje to za bezpečnostnú hrozbu, poznamenal Reuters.

Abbás rokoval v Bielom dome po tom, čo Trump prijal vo februári izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý rýchlo zapracoval na opätovnom nastavení vzťahov. S Trumpovým predchodcom Barackom Obamom mal totiž často napäté vzťahy.

Viac o téme: Donald TrumpIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu