Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Erdogan sa stretne s Putinom aj Trumpom: Hrozí údermi proti Amerikou podporovaným sýrskym Kurdom

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Obchodné vzťahy a boj proti terorizmu sú hlavnými témami dnes sa začínajúcej návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Indii. Je to jeho vôbec prvá zahraničná cesta, odkedy sa tento mesiac v Turecku konalo referendum o rozšírení prezidentských právomocí. Píše o tom agentúra DPA. Erdogan sa počas dvoch dní pobytu v Naí Dillí stretne s indickým premiérom Naréndrom Módím i ďalšími vrcholnými politikmi a zúčastní sa aj na turecko-indickom podnikateľskom fóre.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že Erdogan počas návštevy vyjadrí svoje želanie, aby India zatvorila inštitúcie - vrátane škôl a obchodných podnikov -, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, žijúcim momentálne v exile v USA.

Erdogan a Gülen boli svojho času spojencami, v súčasnosti sa ich postoje ale rozchádzajú. Ankarská vláda islamského klerika obviňuje, že stál za vlaňajším pokusom o vojenský prevrat v Turecku, čo však Gülen odmieta. Turecké úradné miesta vykonávajú teraz rozsiahle čistky, zamerané podľa ich slov práve na Gülenových stúpencov.

Po Indii má Erdogan v pláne vybrať sa do Soči na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Stredobodom ich rozhovorov má byť podľa všeobecného očakávania kríza v Sýrii. Neskôr v priebehu mája odcestuje turecký prezident do Spojených štátov, kde sa zíde s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a potom je v jeho cestovnom pláne Brusel a summit NATO.

Erdogan hrozí ďalšími údermi proti Amerikou podporovaným sýrskym Kurdom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že je možné, že jeho krajina podnikne ďalšiu vojenskú akciu proti kurdským militantom v Iraku a Sýrii. Zároveň konštatoval, že podpora Spojených štátov takým skupinám, ako sú tieto kurdské bojové oddiely, "sa musí skončiť".  O celej problematike bude hovoriť budúci mesiac na schôdzke s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, dodal najvyšší turecký predstaviteľ. Spojené štáty zabezpečujú kurdským silám bojujúcim proti džihádistickej organizácii Daeš leteckú i ďalšiu podporu. 

Turecko, člen Severoatlantickej aliancie, však považuje kurdské sily v Sýrii za akúsi predĺženú ruku kurdského povstania, ktoré prebieha na jeho vlastnom území, a preto tento týždeň podniklo voči nim nálety. Turecké vzdušné sily bombardovali v utorok kurdské pozície v Sýrii aj Iraku. Napäté štátne hranice odvtedy patrolujú americké jednotky. "Budeme nútení (v našej ofenzíve) pokračovať. Neuvedieme ani dátum, ani čas, kedy presne prídeme, ale oni budú vedieť, že turecká armáda prísť môže," zdôraznil dnes prezident Erdogan.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu