Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Známe aerolinky v problémoch: Kedysi sa za nich modlil pápež, teraz krachujú

Lietadlo spoločnosti Alitalia pristáva v Miláne Zobraziť galériu (2)
Lietadlo spoločnosti Alitalia pristáva v Miláne (Zdroj: SITA / AP)

MILÁNO - Blíži sa koniec veľkých aeroliniek? Taliansky národný prepravca Alitalia to má poriadne nahnuté - obrovské denné straty privedú spoločnosť s obrovskou tradíciou zrejme do krachu.

Aerolíniám, na ktoré sú Taliani patrične hrdí, mohli pomôcť samotní zamestnanci, tí však odmietli dvojmiliardový plán, na ktorý sa upierali oči vedenia firmy. V pláne schválenom aj odborami navrhovalo zníženie platov a redukciu počtu pracovníkov, a podľa talianskej vlády bol podmienkou prežitia spoločnosti. Nebol to prvý pokus o oživenie Alitalie v posledných desaťročiach, všetky predchádzajúce však zlyhali.

Vláda zrejme nepomôže

Ako uvádza portál The Economist, tentokrát ich zrejme nezachráni ani vláda. Alitalia za poslednú dekádu stratila viac ako miliardu eur a denne tiež hlási stratu viac ako dve milióny eur. Spoločnosť so 70-ročnou históriou tak s najväčšou pravdepodobnosťou vyhlási bankrot. Takýto scenár by mohol viesť až k predaju aerolínií. 

Vedenie firmy ešte v utorok uviedlo, že „vzhľadom na nemožnosť rekapitalizácie" sa rozhodlo „začať postup, ktorý predpokladá zákon", čiže signalizovalo zavedenie mimoriadnej správy. Valné zhromaždenie akcionárov bude tento týždeň rozhodovať o budúcnosti spoločnosti, ktorá sa dostane do nútenej správy. Správca môže rozhodnúť o likvidácii aerolínií alebo o ich predaji. Aj napriek nútenej správe spoločnosť ubezpečila cestujúcich, že môžu použiť zakúpené letenky a spoločnosť predáva letenky aj na ďalšie svoje lety.

Služby Alitalia využil aj pápež František
Zobraziť galériu (2)
Služby Alitalia využil aj pápež František  (Zdroj: SITA / AP)

V roku 2008, keď to mal prepravca poriadne nahnuté, sa zaňho dokonca pomodlil aj pápež Benedikt, so spoločnosťou Alitalia letel aj súčasný pápež František.

Naposledy sa spoločnosť ocitla v problémoch v roku 2014, vtedy ale pomohla vláda sprostredkovaním obchodu s Etihadom, spoločnosťou z Blízkeho východu, ktorá prevzala 49-percentný podiel v Alitalia. „Plán urobiť z Alitalie ziskovú spoločnosť do roku 2017 sa ale ukázal ako príliš optimistický," dodáva Economist. 

Tentokrát vyzerajú nádeje na záchranu v poslednej chvíli veľmi mizivo. Talianska vláda tvrdí, že nebude podporovať znárodnenie spoločnosť, čo robí z bankrotu najpravdepodobnejšiu možnosť, ako sa situácia skončí. Ak sa firma vyhne likvidácie, nastúpi správca, ktorý bude predávať majetok, aby vyriešil finančnú situáciu.

Viac o téme: BankrotLetecká spoločnosťAlitalia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu