Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boje o Palmýru sa nezaobišli bez straty na životoch: Rusko oznámilo smrť príslušníkov ozbrojených síl

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Počas bojov v Sýrii prišli o život ďalší dvaja ruskí profesionálni vojaci, informovala dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na agentúru Reuters, ktorá uviedla, že ruské ministerstvo obrany zámerne uvádza nižšie počty ruských obetí svojej vojenskej operácie v Sýrii.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy spresnila, že ruskí vojaci vo veku 41 a 46 rokov prišli o život počas bojov o sýrske mesto Palmýra. Prvý z nich zahynul v polovici marca, druhý padol ešte začiatkom februára tohto roku. Ich smrť agentúre Reuters potvrdili známi a príbuzní vojakov. Okolnosti nie sú známe - objavilo sa aj tvrdenie, že v čase smrti ani jeden z padlých už nebol príslušníkom ruskej armády.

Viaceré ruské médiá nedávno uviedli, že v rámci ruských jednotiek v Sýrii bojujú i zamestnanci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré oficiálne nie sú súčasťou ruských ozbrojených síl. Ruské ministerstvo obrany tieto správy nepotvrdilo, dodalo Echo Moskvy. Podľa agentúry Reuters si boje o ovládnutie Palmýry vyžiadali od konca januára do konca marca životy 21 Rusov. Ruské ministerstvo obrany však oznámilo len smrť piatich príslušníkov ozbrojených síl.

V Sýrii obnovili evakuáciu z obliehaných miest a dedín

V Sýrii sa dnes obnovila evakuácia zo štyroch obkľúčených oblastí. Niekoľko dní trvajúcu prestávku spôsobil sobotňajší bombový útok na konvoj autobusov s evakuantmi. Agentúra Reuters informovala, že 45 autobusov prevážajúcich približne 3000 ľudí - civilistov a provládnych vojakov - dnes opustilo povstalcami obkľúčené dediny Fúa a Kafrajá v provincii Idlib do vládnymi silami ovládaného mesta Aleppo. Medzi evakuantmi je aj 700 provládnych ozbrojencov, dodala agentúra DPA.

Zo sunnitského mesta Zabadání, ktoré je v obkľúčení vládnych síl - podobne ako aj sunnitská Madájá -, dnes zasa vyrazil konvoj 11 autobusov prevážajúcich povstalcov a ich rodiny na protivládnymi silami kontrolované územia v provincii Idlib. Sobotňajší útok na konvoj s evakuantmi z dedín Fúa a Kafrajá si vyžiadal 126 obetí na životoch vrátane viac ako 60 detí, spresnilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii.

Tri z autobusov dnes prevážali aj zranených zo sobotňajšieho útoku, ako aj telesné pozostatky jeho obetí, dodala vojenská tlačová agentúra libanonského hnutia Hizballáh. V sýrskom konflikte bojuje Hizballáh na strane vládnych síl. 

Nútené evakuácie zmienených štyroch obliehaných miest a obcí sa uskutočňujú na základe dohody medzi vládou a povstalcami, ktorú sprostredkovali Irán a Katar. Autobusy začali ľudí odvážať minulý piatok, ale už v sobotu sa celý proces "zadrhol" kvôli sporom o to, koľko bojovníkov môže byť medzi evakuantmi.

Viac o téme: SýriaPalmýra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu