Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trumpova a Putinova reakcia na turecké referendum: Gratulácia Erdoganovi

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Americký prezident Donald Trump zagratuloval svojmu tureckému náprotivkovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k jeho víťazstvu v nedeľňajšom referende, ktoré mu rozširuje právomoci. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Trumpov telefonát kontrastuje s obavami európskych lídrov, že výsledok referenda - 51,4 percent v prospech týchto zmien - odhalil hlboký rozkol v tureckej spoločnosti. Hlavná turecká opozičná strana požaduje anulovanie výsledkov. Vďaka týmto zmenám, ktoré budú zavedené pred prezidentskými a parlamentnými voľbami v novembri 2019, sa Turecko stane prezidentskou republikou podobnou USA či Francúzsku. Erdoganovi to umožní zostať pri moci do roku 2029.

Jeho tesné víťazstvo v referende bolo volebnou komisiou uznané za legitímne, a to napriek vyhláseniam opozície o nezrovnalostiach, ktoré mali hlasovanie údajne sprevádzať. Európska komisia vyzvala tureckú vládu, aby spustila "transparentné vyšetrovanie" týchto obvinení. Európska únia upozorňuje Turecko, aby "veľmi starostlivo zvážilo ďalšie kroky".

Turecko v pondelok predĺžilo mimoriadny stav o ďalšie tri mesiace. Opatrenie, ktoré Ankara zaviedla po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat vlani v júli, malo vypršať o dva dni.

Putin zagratuloval Erdoganovi k úspešnému referendu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nasledoval príklad svojho amerického náprotivka Donalda Trumpa a v rámci telefonického rozhovoru zagratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayypovi Erdoganovi k víťazstvu v nedeľňajšom referende, ktoré mu rozširuje právomoci.

Informáciu pre agentúru TASS potvrdil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Obaja lídri zároveň hovorili aj o normalizácii bilaterálnych vzťahov medzi Moskvou a Ankarou, pričom zdôraznili nutnosť spolupráce pri riešení situácie v Sýrii. Peskov v pondelok vyhlásil, že Kremeľ vníma toto referendum ako "absolútne suverénnu záležitosť Turecka".

Opozícia požiadala o anulovanie výsledkov referenda

Hlavná turecká opozičná strana podala dnes oficiálnu žiadosť o anulovanie výsledkov referenda o zmenách ústavy, a to v dôsledku nezrovnalostí, ku ktorým podľa nej došlo pri hlasovaní. Podpredseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Bülent Tezcan vyhlásil, že výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách zameraných na posilnenie právomocí prezidenta sú "nezákonné". Strana podľa neho využije všetky právne prostriedky, aby ich napadla.

"Žiadame zrušenie tohto referenda," povedal Tezcan v sídle ústrednej volebnej komisie v Ankare. Predseda CHP Kemal Kiličdaroglu už predtým vo vystúpení pred poslancami svojej strany výsledky referenda spochybnil a obvinil volebnú komisiu zo zaujatosti a uprednostňovania vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Pred sídlom volebnej komisie stáli dnes v rade stovky ľudí s úmyslom podať sťažnosť najmä na to, že komisia v nedeľu v priebehu referenda urobila kontroverzné rozhodnutie o prijatí hlasovacích lístkov v obálkach, na ktorých neboli úradné pečiatky.

Rakúska členka pozorovateľskej misie Rady Európy Alev Korunová uviedla, že týmto spôsobom mohlo byť zmanipulovaných až 2,5 milióna hlasov. CHP hovorí o troch miliónoch neopečiatkovaných obálok. Podobné rady hlásili aj pred kanceláriou volebnej komisie v Istanbule.

Viac o téme: Donald TrumpRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu