Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Zachytili masívny transport ruskej armády: Veľké manévre pri hraniciach s Kóreou a Čínou

Svedkovia zachytili transport vojenskej techniky. Zobraziť galériu (5)
Svedkovia zachytili transport vojenskej techniky. (Zdroj: foto: topky)

MOSKVA - Situácia okolo diktatúry v Severnej Kórei je stále napätá. Najnovšie zachytili svedkovia veľké presuny ruskej vojenskej techniky k východným hraniciam. Vladimir Putin sa zrejme rozhodol konať, aby predišiel možným následkom v prípade, že by sa Američania rozhodli zaútočiť na Pchongjang.

Vladimir Putin posiela podľa viacerých britských médií svoju armádu k severokórejskej hranici. Robí tak z dôvodu, že sa obáva amerického útoku na diktatúru Kim Čong-una. Putin sa má obávať obrovského exodu ľudí z chradnúcej krajiny, kde režim utláča v nesmiernej biede žijúcich obyvateľov. Toto rozhodnutie prichádza iba pár dní po tom, čo Čína vyslala na svoje hranice 150 tisíc vojakov.

Britské médiá s odvolaním sa na lokálne zdroje z východu Ruska zverejnili aj video, ktoré má dokazovať, že ruský líder presúva ťažkú techniku na hranice Ruska so Severnou Kóreou. Má to byť jeden z troch vlakov, ktoré transportujú armádu a techniku, ktoré Putin vyslal. "Video ukazuje delostrelecké systémy, ktoré podporujú vojakov," píše portál dailymail.co.uk.

Na snímke vľavo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexei Nikolsky/Pool Photo )

Druhé video má dokazovať presun helikoptér a vojenských vozidiel po zemi. Hranica Ruska a Severnej Kórey má takmer 18 kilometrov. Vojenský veterán Stanislav Stanitsyn pre portál podotkol, že "pohyb vojenského personálu znamená, že autority monitorujú situáciu a podľa toho sa zariaďujú," tvrdí.

Situácia okolo Severnej Kórey je naďalej napätá. Pchjongjang bude pokračovať v testovaní rakiet napriek rastúcemu vojenskému napätiu medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi. Spravodajskej stanici BBC to povedal námestník severokórejského ministra zahraničia Han Song-rjol. Americký viceprezident Mike Pence pritom varoval, že "éra strategickej trpezlivosti" so Severnou Kóreou je na konci.

Výzbroj Severnej Kórey
Zobraziť galériu (5)
Výzbroj Severnej Kórey  (Zdroj: SITA/AP)

"Budeme vykonávať ďalšie raketové testy na týždenné, mesačnej a ročnej báze," citovala BBC severokórejského námestníka. Pohrozili tiež "totálnou vojnou" v prípade amerického vojenského zásahu. KĽDR cez víkend podnikla u svojho východného pobrežia ďalší test rakety, ale neúspešný. Veliteľstvo amerických síl v Tichomorí uviedlo, že raketa explodovala niekoľko sekúnd po svojom odpálení.

VIDEO Zachytili masívny transport
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)


USA vyslali Pchjongjangu varovný signál, keď ku Kórejskému polostrovu zamierila formácia amerických vojnových lodí s lietadlovou loďou Carl Vinson. Americkí vládni činitelia na čele s prezidentom Donaldom Trumpom dali opakovane najavo, že Spojené štáty sú odhodlané prinútiť KĽDR k ukončeniu jadrového a raketového programu všetkými prostriedkami, vrátane vojenských v nevyhnutnom prípade.

Viac o téme: ArmádaVladimir PutinSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu