Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Erdoganovo víťazstvo rozpútalo vášne: Opozícia vyrazila do ulíc, voľby vraj boli zmanipulované

Recep Tayyip Erdogan sa teší z víťazstva v referende. Zobraziť galériu (5)
Recep Tayyip Erdogan sa teší z víťazstva v referende.

ANKARA - Odporcovia zavedenia prezidentského politického systému v Turecku protestujú v uliciach proti výsledkom nedeľňajšieho referenda o príslušných zmenách v ústave, ktoré boli podľa oficiálnych údajov schválené s tesnou prevahou.

Prívrženci Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorá je najsilnejším opozičným zoskupením v krajine, sa zhromaždili večer pred straníckou centrálou v Ankare, kde pokrikovali heslo "Bok po boku proti fašizmu". Demonštranti navyše vyjadrovali nevôľu s reakciou predsedu CHP Kemala Kiličdarogla.

Oslavy v uliciach.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP Photo/Emrah Gurel)

Hoci Kiličdaroglu vyhlásil, že nebude akceptovať víťazstvo zástancov zmien v ústave, podľa protestujúcich musí dať odpor najavo jasnejšie a vyzvať na opozičné demonštrácie.

Server sendika.org, ktorý je kritický voči tureckej vláde, informoval aj o zhromaždení prívržencov opozície pred sídlom ústrednej volebnej komisie v Ankare. Demonštranti, ktorých neskôr rozohnala polícia, protestovali predovšetkým proti rozhodnutiu komisie uznať platnosť hlasovacích lístkov, aj keď nie sú označené úradnou pečiatkou.

Oslavy v uliciach.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP Photo/Emrah Gurel)

Ďalšie protesty po nedeľňajšom referende boli hlásené z istanbulskej štvrte Kadiköy. Podobne ako v iných častiach Istanbulu alebo v meste Izmir tu obyvatelia vyjadrovali nespokojnosť aj udieraním na hrnce a panvice.

Na námestí v centre Ankary sa medzitým zišli napriek dažďu tisíce podporovateľov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby oslávili schválenie ústavných zmien, aj keď výsledky referenda zďaleka nedosiahli ich očakávania.

Erdoganovo víťazstvo rozpútalo vášne:
Zobraziť galériu (5)

Podľa predbežných výsledkov referenda, zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu po zrátaní 99 percent odovzdaných hlasov, zvíťazili zástancovia ústavných zmien v pomere 51,37 ku 48,63 percenta. Zatiaľ čo prezident Erdogan hovorí o víťazstve pre "celú krajinu", opozičné strany chcú zverejnené čísla napadnúť pre údajné manipulácie.

Ústredná volebná komisia, ktorá už potvrdila schválenie ústavných zmien, by mala oznámiť konečné výsledky hlasovania v priebehu 11-12 dní.

Rada Európy vyzvala Turecko, aby po referende dodržiavalo zásady právneho štátu

Turecká vláda by mala po nedeľňajšom referende o zmenách v ústave dôkladne zvažovať svoje ďalšie kroky a zachovávať zásady právneho štátu. Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland to vyhlásil v súvislosti s výsledkami referenda v Turecku, kde voliči navrhované zmeny schválili tesnou väčšinou.

Erdoganovo víťazstvo rozpútalo vášne:
Zobraziť galériu (5)

"Vzhľadom na tesné výsledky by malo turecké vedenie dôkladne zvážiť, aké budú jeho ďalšie kroky," vyjadril sa Jagland. "Najdôležitejšie je zachovávať nezávislosť súdnictva, ako aj zásady právneho štátu, ako sú zakotvené v Európskom dohovore o ľudských právach," dodal s tým, že RE je pripravená Turecko "v tomto procese podporovať" ako svojho plnoprávneho člena.

Experti RE na ústavné právo ešte v marci varovali, že navrhované zmeny v tureckej ústave, ktoré zavádzajú prezidentský politický systém, môžu viesť k nastoleniu autoritárskeho režimu.

Predseda EK Jean-Claude Juncker, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vo svojej reakcii na nedeľňajšie referendum takisto odkázali vláde v Ankare, aby pri realizovaní ústavných reforiem dbala na obavy a odporúčania RE a snažila sa dosiahnuť čo najväčšiu národnú jednotu.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu