Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Imigranta (36) uväznili v Británii za pokus o znásilnenie: Dostal odškodné vyššie ako obeť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

LONDÝN - Ilegálny imigrant, ktorý bol uväznený za pokus o znásilnenie vo Veľkej Británii, dostal odškodné vo výške 27-tisíc libier (cca 31 700 eur) za to, že ho držali vo väzení príliš dlho. Jeho obeť by pri tom mala nárok na oveľa nižšiu sumu, informoval portál MailOnline.

Úbohý inzerát od Angličana pobúril aj mnohých Slovákov: Predám auto, ale len...

Bashdar Abdulla Qarani (36) prišiel do Británie ilegálne v roku 2005 a opakovane sa dopúšťal trestných činov, vrátane ublíženia na tele, krádeže či ozbrojovania nožom. V roku 2012 ho uväznili na štyri roky za pokus o znásilnenie v Južnom Walese.

Kurd, ktorý nemal žiadne oficiálne doklady totožnosti, strávil dva roky vo väzení, než ho prepustili na podmienku, no potom ho znovu strčili za mreže v snahe zabrániť mu zmiznúť. Vzhľadom na to, že orgány nemohli preukázať jeho štátnu príslušnosť, neboli schopné poslať ho do jeho rodnej krajiny.

Sudca uznal, že sexuálny delikvent mal za sebou históriu útekov, ale rozhodol, že bol nezákonne zadržiavaný počas 11 mesiacov pred jeho prepustením v decembri minulého roka. Udelil mu odškodné vo výške 27-tisíc libier, no stále mu hrozí vyhostenie.

Imigranta (36) uväznili v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Nie je známe, či aj žena, ktorú sa snažil Qarani znásilniť, dostala finančnú kompenzáciu. Podľa zákona by však mala nárok len na približne 7500 libier (cca 8800 eur). Organizácia Charity Voice4Victims v tejto súvislosti uviedla, že prípad poukázal na "nevyváženosť" medzi právami páchateľa a obete.

Ministerstvo vnútra reagovalo, že sa nevyjadruje k jednotlivým prípadom. Qarani sa má teraz hlásiť úradom každý týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu