Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhorší chemický útok od vypuknutia vojny: VIDEO Prvé reakcie mocných na zábery umierajúcich detí

Útok bol najväčší od vypuknutia sýrskej občianskej vojny. Zobraziť galériu (9)
Útok bol najväčší od vypuknutia sýrskej občianskej vojny.

DAMASK - Útok pripomínajúci genocídu. Zábery po chemickom útoku v Sýrii pobúrili svet. Malé deti, ktoré lapali po dychu, dusiaci sa ľudia, ktorým išla pena z úst. Vojenské pustošenie zanechalo za sebou 100 mŕtvych a zhruba 400 zranených. Útok je pokladaný za jeden z najhorších odvtedy, čo sa pred šiestimi rokmi začala vojna v Sýrii. Aktivisti označovali za útočníkov Asadovu armádu a Rusko. V spore o tom, kto je za útok zodpovedný, konečne prehovoril už aj Kremeľ.

Sto ľudí zahynulo a 400 ďalších osôb utrpelo zranenia pri dnešnom chemickom útoku v povstalcami ovládanom meste Idlib v Sýrii. Plyn spôsobil, že mnoho ľudí sa dusilo, a objavili sa aj fotografie a video, ktoré zachytávajú potácajúcich sa, po dychu lapajúcich obyvateľov, pričom niektorí mali pri ústach penu. Zasiahnutý bol vchod do budovy nemocnice, pričom trosky padali na hlavy lekárov, ktorých bolo predtým vidieť pomáhať pri zmývaní zvyškov chemikálie z pacientov.

Najhorší chemický útok od
Zobraziť galériu (9)

Použitý bojový plyn

Plyn, ktorý v utorok zasiahol povstalcami ovládané mesto v sýrskej provincii Idlib, pochádzal z detonácie chemického skladu rebelov, ktorý bombardovali sýrske vládne lietadlá. Bráni sa ruské ministerstvo obrany. Podľa opozičnej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) útok spustilo vojenské lietadlo, ktoré v skorých ranných hodinách vypustilo "jedovatý plyn" v obytnej štvrti mesta.

Najmenej 35 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hovorca ministerstva Igor Konašenkov zavčas rána oznámil, že Rusko v utorok zaregistrovalo vládny letecký útok na povstalecký sklad munície a továreň na výrobu zbraní na východnom okraji mesta Chán Šajchún južne od mesta Idlib. Nálet sa podľa hovorcu odohral medzi 11:30 a 12:30 miestneho času.

Najhorší chemický útok od
Zobraziť galériu (9)

Hovorca povedal, že chemické zbrane vyrobené v tejto továrni boli použité teroristami v Iraku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebeli predtým použili tiež v sýrskom meste Halab (Aleppo). Tu vraj spôsobili podobné následky, aké sa dali pozorovať v Chán Šajchúnu. Rusko vraj má z Halab vzorky a odovzdá ich medzinárodným kontrolným orgánom.

Najhorší chemický útok od
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter/White helmets)

Rusko útok popiera

Ruské vyhlásenie prichádza po medzinárodnom zdesení nad utorkovým údajným útokom chemickými zbraňami na Chán Šajchún. Ten si vyžiadal podľa niektorých zdrojov najmenej 100 obetí a 400 ranených. Podľa opozičnej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) na mesto útočila buď sýrska armáda, alebo Rusko a lietadlá zhodila toxický plyn. Rusko aj Sýria taký útok popierajú.

Najmenej 35 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

OSN odsúdila zverstvá

V reakcii na útok dnes popoludní mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada OSN. Prerokuje rezolúciu, ktorá nasadenie chemických zbraní odsudzuje. Návrh rezolúcie, predložený Britániou, Francúzskom a USA, podľa agentúry TASS požaduje od Damasku, aby plne spolupracoval s medzinárodnými vyšetrovateľmi, ako aj hrozí sankciami v prípade použitia otravných látok. K útoku sa vyjadril už aj americký prezident Donald Trump. Odsúdil za to Obamovu administratívu.

 UPOZORNENIE: VIDEO nie je vhodné pre maloletých a osoby so slabšou povahou

USA, Francúzsko a Británia predložili návrh rezolúcie k útoku v Sýrii

Spojené štáty, Francúzsko a Británia predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie odsudzujúcej údajný chemický útok na povstalecké pozície v severosýrskej provincii Idlib.

O dokumente by mohli členovia Bezpečnostnej rady OSN hlasovať už dnes popoludní na pravidelnom zasadnutí. Zatiaľ nie je jasné, ako sa k návrhu postavia Rusko a Čína, ktoré sa zablokovali doterajšie pokusy o odsúdenie Asadovho režimu na pôde BR OSN.

Trump: Sýrske chemické útoky sú strašnou urážkou ľudstva

Americký prezident Donald Trump dnes povedal, že chemické útoky na nevinných civilistov v Sýrii sú "strašnou urážkou ľudstva zo strany Asadovho režimu, ktorú nemožno tolerovať". "USA spoločne s našimi spojencami vo svete odsudzujú tento strašný útok rovnako ako všetky ostatné strašné útoky," povedal Trump na tlačovej konferencii po stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Prezident USA zdôraznil, že zabití boli nevinní ľudia vrátane žien, malých detí "a dokonca krásnych malých bábätiek".

"Tieto ohavné činy Asadovho režimu nesmú byť tolerované," vyjadril sa Trump. Na otázku, ako mieni reagovať na útoky, z ktorých obvinil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, odpovedal: "Uvidíte." Údajné chemické útoky v severosýrskej provincii Idlib si v utorok vyžiadali desiatky mŕtvych a zaradili sa tak medzi najhoršie udalosti v rámci šesť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.

Sýrčania v Idlibe mohli byť vystavení nervovo paralytickej látke

U ľudí v severosýrskej provincii Idlib, ktorí sa v utorok stali obeťou údajného chemického útoku, sa prejavovali symptómy poukazujúce na možné použitie nervovo paralytickej látky. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).  Pri útoku na povstalecké pozície v meste Chán Šajchún prišlo podľa správ miestnych aktivistov o život najmenej 72 ľudí.

Najhorší chemický útok od
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/DHA-Depo Photos via AP)
 

WHO poukázala na to, že obete nemali podľa dostupných informácií nijaké vonkajšie zranenia a náhle a hromadne sa u nich prejavili akútne dýchacie a ďalšie problémy, ktoré zavinili väčšinu úmrtí. To by podľa WHO naznačovalo, že došlo k použitiu bližšie nešpecifikovanej chemickej bojovej látky. 

"V niektorých prípadoch sa dá zrejme hovoriť aj o ďalších prejavoch zodpovedajúcim vystaveniu organofosfátom, čo je skupina chemikálií, v ktorej sú aj nervovo paralytické látky," píše sa vo vyhlásení WHO. 

Lekári bez hraníc: V Sýrii zasiahli ľudí najmenej dve rôzne chemické látky

Obete utorňajších údajných chemických útokov v Sýrii majú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, informovala dnes medzinárodná charitatívna organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Uviedla, že obete útokov mali symptómy vystavenia nervovému plynu - mali zúžené zorničky, svalové kŕče a mimovoľné vyprázdňovanie čriev, čo podľa jej lekárov zodpovedá pôsobeniu nervového plynu sarín alebo podobnej chemikálie.

Zdravotnícky tím MSF ošetroval po útokoch v meste Chán Šajchún pacientov na sýrskom území, v nemocnici Báb al-Hawá blízko hranice s Tureckom. Obete útokov zaplavili miestne nemocnice a záchranári preto posielali pacientov do zdravotníckych zariadení po celej provincii Idlib, ako aj do susedného Turecka.

Organizácia MSF uviedla, že jej zdravotnícke tímy boli informované o zápachu bielidla z pacientov v iných nemocniciach, kde ošetrovali obete útoku, čo naznačuje, že boli vystavení plynnému chlóru. Uvedené správy podľa MSF "silno naznačujú, že obete... boli vystavené najmenej dvom rôznych chemickým látkam."  Plyn sarín bol podľa OSN použitý v roku 2013 pri chemických útokoch na predmestia sýrskej metropoly Damask kontrolované opozíciou, kde zahynuli stovky civilistov. USA vyhlásili, že zodpovednosť za to nesie sýrska vláda.

Rusko odsúdilo návrh rezolúcie BR OSN k údajnému chemickému útoku v Sýrii

Rusko, ktoré je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, dnes odsúdilo návrh rezolúcie k nedávnemu smrtiacemu incidentu s chemickými zbraňami. Súčasný návrh rezolúcie je "protisýrsky a môže viesť k eskalácii v Sýrii a v regióne ako celku," citovala hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Máriu Zacharovovú štátna tlačová agentúra TASS.

Žiaden rozumný člen BR OSN nemôže byť proti rezolúcii navrhnutej Spojenými štátmi, Britániou a Francúzskom, ktorá vyzýva na vyšetrenie údajného útoku chemickými zbraňami v Sýrii, povedala dnes britský minister zahraničných vecí Boris Johnson."Pripravili sme rezolúciu BR OSN, ktorú - dúfam - bude absolútne každý schopný podpísať," povedal Johnson počas medzinárodnej konferencie o Sýrii v Bruseli.

"Hovoríme iba toľko, že treba odsúdiť útok chemickými zbraňami a po druhé, že je potrebné dôkladné a urgentné medzinárodné vyšetrovanie - a nemyslím si, že by niekto rozumný mohol s čistým svedomím byť proti takejto rezolúcii," dodal.

Bezpečnostná rada OSN o návrhu rezolúcie o Sýrii napokon nehlasovala

Bezpečnostná rada OSN ukončila dnes svoje rokovanie o údajných chemických útokoch v Sýrii bez toho, aby hlasovala o predloženom návrhu rezolúcie. Na zasadnutí bola z útokov obvinená sýrska vláda a Rusko bolo kritizované za to, že nedokáže Damask udržať pod kontrolou. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová nazvala sýrskeho prezidenta Bašára Asada "mužom bez svedomia" a povedala, že Sýria, Rusko a Irán "nemajú záujem o mier".

"Ak by si bolo Rusko splnilo svoje povinnosti, sýrskemu režimu by nezostali žiadne chemické zbrane na použitie," dodala Haleyová, ktorá v apríli predsedá Bezpečnostnej rade OSN. Predstaviteľ Ruska, ktoré je hlavným spojencom Asada, povedal, že nevidí dôvod na schvaľovanie rezolúcie, ktorá vyzýva na vyšetrovanie útokov. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov dodal, že videozáznam z údajných útokov bol "zinscenovaný" a vyzval na "dôkladné, odpolitizované vyšetrovanie založené na spoľahlivých a overiteľných faktoch".

Viac o téme: RuskoSýriaChemické zbraneBaššár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu