Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ostré slová na adresu Asada: To on nesie zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

BRUSEL - Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada nesie hlavnú zodpovednosť za dnešné "hrozné" chemické útoky na mesto Chán Šajchún v severosýrskej provincii Idlib. Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová to uviedla v rámci medzinárodnej konferencie v Bruseli zameranej na povojnovú obnovu Sýrie.

"Je to tragická pripomienka toho, že situácia v mnohých častiach Sýrie je stále dramatická," povedala. Podľa jej slov "je zrejmé", že hlavnú zodpovednosť za túto situáciu nesie vládny režim, ktorého hlavnou úlohou je chrániť ľudí, a nie na nich útočiť.

Mogheriniová upozornila, že rovnako ako pri každom konflikte, aj pre Sýriu je najvyššou prioritou ukončenie bojov. Spresnila, že z hľadiska EÚ je potrebné, aby sa bojujúce strany zodpovedali z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré už dlhodobo odsudzuje aj OSN.

"Vzhľadom na to, že Európania prešli mnohými konfliktami, je realistické povedať, že po takom dlhom a dramatickom konflikte niekto musí niesť zodpovednosť, je potrebná prechodná forma súdnictva," odpovedala Mogheriniová na otázky o budúcnosti Sýrie po tom, ako sa podarí dospieť k mierovej dohode pod záštitou OSN.

Sýrska vláda popiera použitie chemických zbraní v občianskom konflikte, ktorý si od marca 2011 vyžiadal viac ako 320.000 mŕtvych. Sýrska vláda v roku 2013 ratifikovala Dohovor o zákaze chemických zbraní.

Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia z dnešných útokov chemickými zbraňami obvinilo sýrske vzdušné sily. Tie údajne použili bojovú látku podobnú sarínu, pričom usmrtili najmenej 70 ľudí. Podľa Sýrskej národnej koalície ide o jedny z najhorších útokov jedovatým plynom počas šesť rokov trvajúcej občianskej vojny.

Viac o téme: SýriaBašár AsadFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu