Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čln plný somálskych utečencov zasiahol letecký útok, zahynulo najmenej 42 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SANÁ - Najmenej 42 somálskych utečencov prišlo o život pri leteckom útoku, ktorý vo štvrtok večer zasiahol ich čln neďaleko západného pobrežia Jemenu. Oznámila to dnes Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Podľa hovorcu IOM previezli približne 80 zachránených osôb do jemenských nemocníc. K incidentu došlo podľa slov predstaviteľa miestnej pobrežnej stráže pri pobreží provincie Hudajda, pričom v člne sa viezlo asi 145 migrantov zo Somálska a Jemenu.

Medzi obeťami je aj desať žien a tri deti, pričom ďalších desať osôb je stále nezvestných. Čln smeroval do Sudánu. Provincia Hudajda je ovládaná najmä šiitskými povstalcami, tzv. húsíami, ktorí sa v roku 2014 zmocnili hlavného mesta Saná a priľahlých oblastí.

Kto je za nálet zodpovedný zatiaľ nie je známe. Útok mal vykonať bojový vrtuľník patriaci koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene proti húsíom bojuje už takmer dva roky.  Tlačová agentúra SABA, ktorá je v rukách povstaleckých húsíov, za vinníka označila taktiež "agresiu Saudskej Arábie a USA". 

Húsíovia koncom marca 2015 prvýkrát ohrozili významné juhojemenské prístavné mesto Aden, čo prinútilo Saudskú Arábiu a sunnitských spojencov spustiť proti nim leteckú operáciu. Aj Spojené štáty začali letecky útočiť na členov organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP).

Viac o téme: UtečenciSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu