Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA prvýkrát pripustili ďalší veľký konflikt: Koniec trpezlivosti s Kóreou, vojenské manévre

Rex Tillerson hrozí Severnej Kórey. Zobraziť galériu (5)
Rex Tillerson hrozí Severnej Kórey. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Diplomacia zlyhala. Vojenský útok proti Severnej Kórey je možný. Spojené štáty po prvý raz pripustili útok na diktatúru vyzbrojenú jadrovými zbraňami.

Politika "strategickej trpezlivosti" skončila, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Obhajoval tiež protiraketový systém Spojených štátov umiestnený v Južnej Kórey, ktorý kritizovali Číňania. Dvadsať rokov presviedčania, aby sa režim Kim Čong-una vzdal jadrových ambicií, nefungovalo.

Vojenské cvičenie Japonska, Južnej Kórey a Spojených štátov

Tillerson v súvislosti s vojenskou operáciou, povedal: "Keď z ich strany bude riziko tak vysoké, že si bude vyžadovať akciu, potom, táto možnosť je na stole," povedal Tillerson.

USA prvýkrát pripustili ďalší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V súčasnosti prebiehaju pri Severnej Kórey veľké vojenské cvičenia. "Manévre sú transparentné, orientované obranne a konajú sa každoročne už takmer 40 rokov," reagoval hovorca Pentagónu Gary Ross. Severná Kórea v pondelok skúšobne odpálila štyri rakety, zrejme "vylepšené verzie" rakiet Scud. Preleteli približne 1000 kilometrov, tri z nich dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori. Juhokórejský Soul vníma novú severokórejskú raketovú skúšku ako zjavný protest proti prebiehajúcim spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey a Spojených štátov.

Hrozí aj Číňanom

Americký minister zahraničia Rex Tillerson pri svojej víkendovej návšteve v Pekingu pohrozí sankciami čínskym firmám a bankám, ktoré obchodujú s totalitnou Severnou Kóreou. S odvolaním sa na vysokého amerického činiteľa o tom informoval spravodajský server CNN.

Cvičenia majú demonštrovať silu proti nepriateľom, Severnej Kórey

Tillerson podľa americkej televízie pritvrdí kritiku čínskych spoločností, ktoré pomáhajú Pchjongjangu s jeho vojenským programom. Zároveň sa vraj pokúsi získať Peking pre širšiu spoluprácu zameranú na zmiernenie severokórejskej hrozby po vzore medzinárodnej koalície, ktorá prerokovala jadrovú dohodu s Iránom.

Cvičenia spojencov v Pacifiku
Zobraziť galériu (5)
Cvičenia spojencov v Pacifiku  (Zdroj: SITA)

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Mark Toner potvrdil, že Tillerson už s čínskymi partnermi problém KĽDR rieši a chce po Pekingu väčšie nasadenie.

Čína je prakticky jediným diplomatickým spojencom a tiež najvýznamnejším obchodným partnerom inak izolovanej Severnej Kórey. S finančnými postihmi vybraných čínskych firiem obchodujúcich s KĽDR začala už bývalá americká vláda prezidenta Baracka Obamu.

Severokórejský líder Kim Čong-un
Zobraziť galériu (5)
Severokórejský líder Kim Čong-un  (Zdroj: TASR)

OSN kvôli jadrovým a raketovým testom uvalila na KĽDR v roku 2006 sankcie. Boli niekoľkokrát sprísnené, Pchjongjang ale od svojho kontroverzného zbrojného programu neustúpil.

Tillerson hodlá podľa CNN hovoriť v Pekingu aj o ďalších citlivých otázkach, najmä čínskych nárokoch v Juhočínskom mori, postavenie Taiwanu, rozmiestňovanie protiraketového systému v Južnej Kórei a čínsko-amerických obchodných vzťahoch.

Tillerson je na svojej prvej oficiálnej ceste po ázijských krajinách. V stredu sa zastavil pri tradičného amerického spojenca Japonska. Dnes sa presunie do Južnej Kórey, ktorá sa cíti vojenským programom KĽDR najviac ohrozená. V apríli sa očakáva prijatie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga vo Washingtone.

Viac o téme: USASeverná KóreaRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu