Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Verejná poprava aš-Šabáb: Sťala štyroch mužov obvinených zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinstockphotos.com)

MOGADIŠO - Islamistická skupina aš-Šabáb verejne popravila v Somálsku štyroch mužov obvinených zo špionáže v prospech miestnej vlády, susednej Kene a Spojených štátov.

Poprava sa uskutočnila v nedeľu v okrese Džamame v regióne Dolná Džuba na juhu Somálska. Miestni obyvatelia tvrdili, že mužov sťali. Aš-Šabáb informáciu potvrdil, avšak bez podrobností o spôsobe popravy. "Súd (aš-Šabábu) rozhodol o prípadoch štyroch mužov a v súlade so šaríou boli verejne popravení... Všetci štyria sa priznali, že boli špióni," uviedol pre agentúru Reuters zástupca aš-Šabábu v regióne Džuba Muhammad abú Abdalláh.

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.

Viac o téme: PopravaSomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu