Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odkryli obrovský majetok Babiša a megabiznis so štátom: VIDEO Drsná reakcia, ste pakáž!

Andrej Babiš v relácii Reportéri ČT Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš v relácii Reportéri ČT (Zdroj: CT)

PRAHA - Najbohatší Slovák, majiteľ skupiny Agrofert a zároveň český minister financií Andrej Babiš (62) spôsobil v pondelok rozruch v relácii Reportéri ČT, kde použil na adresu novinárov z tejto televízie nelichotivé slová. Keď sa ho chceli spýtať na nejasností okolo jeho financovania nákupu dlhopisov, použil výraz "skorumpovaná pakáž". Reportáž sa zaoberala aj zákonom, ktorý má o niekoľko dní vstúpiť v Česku do platnosti a zakazuje ministrom obchodovať so štátom. Ak Babiš neprevedie Agrofert napríklad do zvereneckého fondu, mohol by prísť o obrovské sumy peňazí.

Miliardár Babiš získal v slovenskom biznise monopol: Po stopke od štátu použil jednoduchý trik

"Program Reportéri točí relácie na objednávku. Vy ste jedna skorumpovaná pakáž, ktorá natočila o mne 16 relácií a teraz točíte zase niečo o mne," odpovedal minister financií Babiš na otázku Reportérov ČT. Nakoniec ešte dodal: "Ja sa s vami nemám o čom baviť. Dovidenia. (...) Vy ste súčasťou kampane, ľudia za vás platia 135 Kč poplatok mesačne, máte 5,2 miliardy a robíte zmanipulované veci... Ja sa vám nemám čo spovedať."

Novela o strete záujmov - Lex Babiš

Podľa zákona, ktorého účinnosť sa začína 9. februára, nebudú mať prístup k verejným zákazkám, nenárokovým dotáciám a investičným stimulom spoločnosti, v ktorých členovia českého vládneho kabinetu držia najmenej štvrtinový podiel. Babiš teraz vlastní skupinu Agrofert stopercentne.

Agrofert je najväčšou spoločnosťou v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom aj v lesníctve a médiách. Koncern zamestnáva viac ako 34-tisíc ľudí. Nekonsolidované tržby holdingu vlani predstavovali 214 miliárd Kč (takmer osem miliárd eur).

Odhad finančného dopadu tohto zákona na firmy v holdingu Agrofert uverejnenom v Reportéroch ČT činia - 705 miliónov Kč na verejných zákazkách, 176 miliónov na európskych dotáciách, 669 miliónov na poľnohospodárskych dotáciách, zákazka pre Čepro za 2 miliardy 700 miliónov korún, celkovo teda 4 miliardy 250 miliónov korún, čo je v prepočte približne 157 miliónov eur.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krátil Babiš dane?

Andrej Babiš navyše čelí podozreniu, že krátil dane, keď kúpil za 1,5 miliardy korunové dlhopisy firmy Agrofert, ktoré mu teraz vynášajú 90 miliónov korún (cca 3,3 milióna eur) ročne. Z tých platí nulovú daň. Ako je to možné? Keď máte korunový dlhopis a dividenda/úrok nepresahuje 100 percent, čiže nie je vyšší než jedna koruna, tak sa daň zaokrúhli smer nadol a v tomto prípade je nulová.

"Ten, kto vydáva dlhopisy, má nedostatok voľných peňazí a práve predajom dlhopisov ich získava. Je otázka, či Agrofert mal skutočne nedostatok hotových peňazí, alebo len formálne vydal dlhopisy kvôli tomu, aby jeho majiteľovi ušetril desiatky miliónov korún na daniach," odznelo v Reportéroch ČT.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Odkiaľ zobral 1,5 miliardy?

Pre to, či by mal Babiš čeliť trestno-právnemu postihu, je dôležité zistiť, odkiaľ spomínanú 1,5 miliardu vzal. "Išlo o moje zarobené a zdanené peniaze. Od roku 1993 som ako fyzická osoba oficiálne zarobil 1,8 miliardy korún, za ten čas som na dani z príjmov zaplatil 310 miliónov korún a 27 miliónov korún na poistnom. Môj čistý príjem teda bol 1,526 miliardy korún a za ne som nakúpil dlhopisy v cene 1,482 miliardy korún," uviedol pre Deník.cz minister financií 4. januára.

Ako však onedlho informoval portál echo24.cz, dominantnú časť dlhopisov Babiš nakúpil už v roku 2013 za 1,252 miliardy, pričom v čase nákupu jeho čisté príjmy dosahovali len 1,11 miliardy korún, o čom svedčia jeho verejne dostupné majetkové priznania. Zvyšných 416 miliónov zarobil až v roku 2014 a 2015. To znamená, že nemal dosť vlastných peňazí. Babiš potom vo videu na YouTube vysvetlil, že tam neboli zahrnuté nezdaniteľné príjmy, ktoré sa nehlásia, ako napríklad podiely vo firmách, akcie, atď... Z čoho mu vyšlo, že jeho celkové čisté príjmy dosiahli až 2,5 miliardy.

Finančný úrad by mal teraz zistiť, či Babiš platil dane podľa zákona, akým spôsobom za dlhopisy zaplatil a prípadne mu domerať dodatočnú daň. Opäť však podľa Reportérov ČT dochádza k stretu záujmov, keďže Finančný úrad spadá pod ministerstvo financií, na ktorého čele Babiš stojí.

Viac o téme: Andrej BabišAgrofert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu