Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Bush pricestoval do Albánska

George W. Bush
George W. Bush (Zdroj: ČTK)

TIRANA - Americký prezident George W. Bush pricestoval v nedeľu na návštevu Albánska. Ide o vôbec prvú návštevu prezidenta USA v tejto krajine.

V hlavnom meste Tirana v nedeľu zavládli bezpríkladné bezpečnostné opatrenia. V uliciach sú tisícky policajtov a ich stanovištia sú vzdialené od seba iba 50 metrov, na námestia dohliadajú ostreľovači. Prítomnosť polície v Tirane je dokonca väčšia ako za komunistickej éry, kedy bola krajina za diktátora Envera Hodžu štyri desaťročia izolovaná od sveta.

Bush, prvý americký prezident, ktorý počas svojho funkčného obdobia navštevuje Albánsko, sa má stretnúť s albánskym prezidentom Alfredom Moisiuom a s premiérom Salim Berishom. Centrum Tirany bolo zaplnené americkými a albánskymi vlajkami a na veľkom transparente stálo "Sme hrdí, že sme partneri!". Mnohí Albánci dúfajú, že Bushova návšteva bude znamenať podporu pre kosovských Albáncov, ktorí sa usilujú o nezávislosť od Srbska. USA ambície Kosova podporujú, ale plán OSN na nezávislosť tejto juhosrbskej provincie pod medzinárodným dohľadom blokuje Rusko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu