Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Obrovská tragédia na talianskej diaľnici: Deti pri návrate z lyžovačky uhoreli v autobuse

Tragédia maďarského autobusu Zobraziť galériu (5)
Tragédia maďarského autobusu (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ/VERONA - Neopísateľná tragédia postihla maďarských školákov s pedagógmi vracajúcich sa z lyžovačky vo Francúzsku. Pri talianskom meste Verona autobus havaroval a do niekoľkých sekúnd vzbĺkol. Bilancia nehody je šokujúca. Čítanie nasledujúcich riadkov vháňa slzy do očí.

Identifikácia 16 obetí nehody autobusu s maďarskými stredoškolákov na severe Talianska môže podľa talianskej polície trvať niekoľko dní. Autobus so študentmi, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval v piatok večer pri Verone. Nehodu neprežilo 16 osôb, mnoho ostatných bolo zranených a dvaja z nich sú stále v nemocnici. Zvyšok zamieril v nedeľu späť do vlasti.

Trosky zhoreného autobusu po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes povedal, že v autobuse bolo 54 pasažierov a dvaja maďarskí vodiči. Medzi pasažiermi bolo 43 maloletých a 11 dospelých. Medzi mŕtvymi je 11 študentov a päť dospelých. Príčina nehody nie je stále objasnená. Väčšina mŕtvych zomrela pri požiari, ktorý autobus zachvátil po náraze do zvodidla a stĺpu nadjazdu, na diaľničnom výjazde z Benátok.

Dramatické video horiaceho autobusu, ako ho zachytili okoloidúci.

Najsmutnejšie okamihy pre príbuzných zosnulých

Maďarské a talianske úrady oznámili, že už začali s identifikáciou. Príbuzným, ktorí prišli do Verony, odobrali vzorky DNA, ktoré identifikáciu umožnia. Maďarský minister zahraničia povedal, že zatiaľ nie je možné povedať, ako sa nehoda stala. "Od nehody uplynul deň a je zrejmé, že bolesť sa ešte znásobila. Akonáhle odznie, strata bude ešte mučivějšia. Dlhý a bolestný proces identifikácie práve začal," povedal Szijjártó. Väčšina preživších bola v nedeľu dopravená do Maďarska, pre dvoch zranených prišli sanitky a štyria ďalší zranení boli prevezení letecky.

Trosky zhoreného autobusu po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Identifikácia mŕtvych podľa dnešného vyjadrenia úradov potrvá niekoľko dní, telá sú úplne spálené. Identifikovaní neboli ani dvaja dospelí, ktorí boli vážne zranení a ktorí sú stále v nemocničnom ošetrení. Szijjártó povedal, že jeden z neidentifikovaných zranených utrpel popáleniny na 60 percentách tela a druhý musel podstúpiť operáciu hlavy.

Srdcervúce okamihy, telocvikár - hrdina

Počas desivého nárazu väčšina cestujúcich spala. Prebudili sa na silný náraz a šľahajúce plamene. Preživší sa dostali von tak, že rozbili sklá. Boli ľahko oblečení a bosí. Utrpeli najmä rezná zranenia po sklenených črepinách. Za hrdinu označujú maďarské média telocvikára, ktorý sa s manželkou niekoľkokrát do autobsu smrti vrátil a pomáhal ostatným dostať sa z horiaceho pekla do bezpečia. Sám pri tom utrpel rozsiahle popáleniny. Svojim najbližším ale pomôcť nedokázal. V plameňoch zomreli jeho dve dospelé deti. 

VIDEO Obrovská tragédia na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: YT)

Maďarsko kvôli nehode a na uctenie pamiatky mŕtvych na pondelek vyhlásilo národný smútok. Pred školou, odkiaľ študenti boli, horia aj dnes sviečky, v sobotu večer tam prišlo niekoľko sto študentov, rodičov a priateľov.

Viac o téme: TragédiaŠtudentiMaďarskoBudapešťVerona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu