Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliansko zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie: Otrasy cítili aj v Ríme

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

RÍM - Po sérii minuloročných ničivých zemetrasení v Taliansku prišla ďalšia zlá správa. Taliansko dnes zasiahlo opäť silné zemetrasenie, ktoré cítili aj obyvatelia Ríma a Abruzza. Rozsah škôd a informácie o zranených zatiaľ nie sú známe.

Stredné Taliansko dnes postihla séria silných zemetrasení. Podľa seizmologického strediska EMSC malo silu od 5,3 do 5,7 stupňa. Informácie o prípadných obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii, prvé menšie škody ale hlási mesto Amatrice, ktoré ničivé zemetrasenie o sile 6,2 stupňa postihlo vlani v auguste. "Našťastie to vyzerá tak, že (dnes) neprišiel o život žiaden Talian," povedal počas návštevy Berlína taliansky premiér Paolo Gentiloni. 

Prvýkrát sa dnes krajina v strednom Taliansku otriasla v 10.25 SEČ, neskôr slabšie o 10.52 a následne najsilnejšie o 11.14 a ešte raz o 11.25. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo približne deväťdesiat kilometrov severovýchodne od Ríma pri obci Montereale neďaleko L'Aquily.

Cítiť bolo ale značne aj v samotnej metropole Rím, kde úrady nariadili evakuovať niektoré stanice metra. V Ríme preventívne nakrátko uzatvorili dve z troch liniek metra a evakuovali viacero škôl a kancelárskych budov. Seizmológovia okrem toho v priebehu dňa zaznamenali v oblasti viac ako 100 slabších dotrasov. 

Zemetrasenie bolo plytké, jeho ohnisko bolo len desať kilometrov pod zemou. Krajina sa podľa agentúry ANSA začala triasť okolo 10.25 SEČ. Dnešné zemetrasenie je podľa odborníkov výsledkom poruchy, ktorá bola aktivovaná pri zemetrasení 24. augusta.

Stredné Taliansko je stále poničené po minuloročnej sérii zemetrasení. Augustové otrasy si vyžiadali takmer 300 obetí. Obyvateľov postihnutých oblastí v súčasnosti navyše sužujú prívaly snehu a mráz.

Taliansko zasiahlo ďalšie silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Taliansko zasiahlo ďalšie silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu