Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Európu sužujú treskúce mrazy: Takto sa bojuje so snehom od Moskvy až po Stredomorie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Silné sneženie a teploty pod bodom mrazu sužovali dnes celú Európu a vyžiadali si aj obete na životoch. V Taliansku a Turecku ochromili leteckú a lodnú dopravu a očakáva sa, že podobné počasie bude pokračovať celý víkend.

V Taliansku pripravil mráz o život pol tucta bezdomovcov, sneženie spolu so silným vetrom si vynútili presmerovávanie letov, viedli k meškaniu trajektových spojov, rušeniu vlakov a uzavreli niektoré cesty, informovali médiá.

Na juhu Talianska, kde podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA miestami napadol až meter snehu, nepôjdu v pondelok deti do škôl. Zima neušetrila ani zvyčajne slnečný Rím, kde počas noci zamrzli fontánky na Námestí sv. Petra - namiesto vody na nich ostali cencúle ľadu.

Sopka Vezuv v Taliansku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V druhom najväčšom meste Grécka, Solúne, klesli teploty na mínus sedem stupňov Celzia a v nedeľu majú podľa predpovedí očakávať až mínus 10 stupňov Celzia.  Niekoľko gréckych ostrovov, známych svojím slnečným a teplým počasím, pokryl sneh a mrzne tam.

Británii sa arktický vzduch a sneh vyhli, teploty sa tam dnes pohybovali okolo 10 stupňov nad nulou.

Snehová búrka v Istanbule paralyzovala dopravu

Lodnú dopravu cez Bosporskú úžinu dnes zastavila snehová búrka, ktorá prekvapila obyvateľov Istanbulu nádielkou až 40 centimetrov snehu, oznámila tlačová agentúra Anadolu. Turecké úrady uviedli, že museli zastaviť lodnú premávku, pretože viditeľnosť v Bospore, ktorý spája Čierne a Stredozemné more, klesla na menej ako 100 metrov. 

Bosporská úžina patrí ku komerčne najvýznamnejším vodným cestám. Zastavenie lodnej dopravy znamená, že prestali premávať aj trajekty spájajúce európsku a ázijskú časť obchodnej metropoly Turecka.  

Navyše boli zrušené aj stovky letov. Istanbul nie je zvyknutý na také množstvo snehu, v dôsledku čoho vypukol v mestskej doprave chaos. Miestny guvernér zriadil krízové centrum na jeho riešenie. V nadchádzajúcom týždni má podľa predpovedí ďalej snežiť.

Muž odhŕňa sneh v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Mrazy v Moskve lámu rekordy

Moskvu a jej okolie sužujú v týchto dňoch nezvyčajne silné mrazy. V niektorých mestách tam v noci nadnes namerali až 32-stupňový mráz. Meteorológia očakávajú podobnú situáciu aj v noci nadnes, preto vyhlásili oranžový stupeň pohotovosti, čo znamená, že vývoj počasia môže pre človeka znamenať nebezpečenstvo.

V Moskve sa v noci na nedeľu očakáva 30-stupňový mráz, v Moskovskej oblasti by miestami mohli namerať až mínus 35 stupňov Celzia, spresnila agentúra TASS. Mrazy by mali poľaviť až okolo utorka, uviedla agentúra Interfax. 

Oranžový stupeň pohotovosti, ktorý je druhým najvyšším stupňom ohrozenia, vyhlásili aj v Kostromskej oblasti. V iných regiónoch Centrálneho federálneho okruhu platí nižší, žltý stupeň pohotovosti.

V súvislosti s prebiehajúcimi vianočnými sviatkami meteorologická služba spresnila, že podobne silne mrazy zavládli počas Vianoc v Moskve naposledy v predminulom storočí, keď v roku 1891 v noci na Božie narodenie namerali mínus 34,8 stupňa Celzia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Prahe mráz zabíjal

Umrznutého bezdomovca našla dnes ráno pod viaduktom v Prahe-Měcholupoch, mestská policajtka, ktorá prechádzala miesta, kde sa zvyčajne zdržiavajú ľudia bez prístrešia. Informoval o tom server Novinky.cz.

V noci nadnes sa pod dvoma mužmi v Prahe-Západ, na Pivovarskom rybníku v Hradištku, prelomil ľad. Oboch sa ešte pred príjazdom hasičov pokúšal zachrániť ich kamarát. Jeden z mužov na mieste zomrel, druhý skončil s podchladením v nemocnici. Podľa hovorkyne záchranárov javili známky požitia alkoholu.

Celé Česko zachvátili silné mrazy. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bol v noci nadnes najväčší mráz na Šumave, v Rokytskej slati, kde namerali mínus 34,6 stupňa Celzia, čo je zatiaľ najnižšia teplota nameraná tejto zimy. Tridsaťstupňový mráz namerali na viacerých miestach Šumavy.

Teplotné rekordy pre siedmy január padli na približne 10 percentách českých staníc, ktoré merajú 30 a viac rokov. Na severe Čech bolo najchladnejšie v osade Jizerka v Jizerských horách, kde nadránom klesla teplota k mínus 27 stupňom a u hydrologickej stanice namerali 30,1 stupňa Celzia. Na mnohých miestach skomplikoval dopravu sneh.

Sneh a poľadovicu hlási aj Francúzsko

Kvôli mrznúcim zrážkam, sneženiu a poľadovici na cestách vyhlásili dnes oranžový stupeň ohrozenia v 37 departementoch na severe Francúzska. Meteorológovia v niektorých regiónoch varujú predovšetkým pred mrznúcimi zrážkami, ktoré môžu veľmi skomplikovať situáciu v doprave. Riziko vzniku poľadovice bude trvať až do nedele dopoludnia.

V súvislosti s vývojom počasia - najmä kvôli mrznúcemu dažďu - úrady vyzvali obyvateľov krajiny, aby obmedzili alebo odložili presuny autami či cestovanie vôbec. V kraji Seine-Maritime zostalo na cestách A28 a A29 zablokovaných niekoľko stoviek áut.

Poveternostná situácia sa na severe Francúzska zhoršila v priebehu dnešného dňa. Ešte dnes ráno oranžový stupeň výstrahy platil v 30 oblastiach, čo bol v porovnaní s piatkom nárast o desať regiónov, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien. 

V Poľsku umrzlo 10 ľudí

Silné mrazy v Poľsku si za posledné dva dni vyžiadali životy desiatich ľudí. Mrazivé počasie má v Poľsku trvať do budúcej stredy. V niektorých oblastiach krajiny zaznamenali v noci nadnes 20-stupňové mrazy, informoval vládny úrad pre národnú bezpečnosť.

Poľský denník Gazeta Wyborcza dnes napísal, že v noci nadnes padol v Poľsku teplotný rekord, keď na letisku v Katoviciach-Pyrzowiciach namerali 29-stupňový mráz. Poľský denník dodal, že od začiatku novembra 2016 v Poľsku na podchladenie zomrelo 53 ľudí a ďalších 24 sa ich otrávilo splodinami horenia.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieBúrkaIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu