Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Výbuch v centre Prahy: Explózia v telefónnej búdke zranila dievča (16), utrpela psychický šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRAHA - Na Karlovom námestí v Prahe sa dnes popoludní zranila šestnásťročná dievčina v telefónnej búdke, najskôr následkom explózie. Policajti uzavreli frekventovaný prejazd námestím z Ražnej do Resslovej ulice, a zavolali pyrotechnika. Na webe to oznámila hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Zranenie bolo ľahké, povedal hovorca pražskej záchrannej služby Matěj Hříbal.

Výbuch zábavnej pyrotechniky v telefónnej búdke na Karlovom námestí v Prahe spôsobil dnes popoludní okoloidúci mladej dievčine pravdepodobne psychický šok. Po páchateľoch polícia pátra. Zásah kriminalistov a pyrotechnikov zastavil približne na tri hodiny frekventovaný prejazd námestím zo Ražné ulice k Vltave. Vyplýva to z informácií, ktoré na webe zverejnila hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) uviedol, že čin nemal teroristický podtext.
 
Kriminalisti a pyrotechnici na mieste výbuchu v blízkosti ústia ulice Odborov do Karlovho námestia zhromaždili stopy a fragmenty detonácie. Podľa Zoulovej už prvotné informácie nasvedčujú tomu, že niekto neodborne manipuloval so zábavnou pyrotechnikou. "Jej použitie v úplne nevhodnom priestore tak s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo okoloidúcej mladej dievčine psychický šok," uviedla. Zranenie bolo ľahké, dievča ani nemuselo do nemocnice, povedal hovorca pražskej záchrannej služby Matěj Hříbal.
 
Polícia podľa Zoulovej pred podobnými experimentami dôrazne varuje. "V čase zvýšených bezpečnostných opatrení nemôžu policajti podobné udalosti podceňovať a musia k nim pristupovať s maximálnou zodpovednosťou," podotkla. Upozornila, že ľudia, ktorí pri používaní pyrotechniky vystavujú svoje okolie nebezpečenstvu, za to môžu byť trestne zodpovední. "V tomto konkrétnom prípade vyšetrovatelia právnu kvalifikáciu rokovaní stanoví v najbližších hodinách. Po páchateľoch polícia pátra a nie je vylúčené, že ich identitu odhalia záznamy z mestského kamerového systému," dodala.
 
"Nešlo o čin s teroristickým podtextom," uviedol na twitteri minister Chovanec. V Česku od 22. marca platí prvý stupeň ohrozenia terorizmom, vláda ho vtedy schválila v reakcii na teroristické útoky na bruselskom letisku a v tamojšom metre. Chovanec nedávno uviedol, že dôslednejšia ochrana pre elektrárne alebo miesta, kde sa schádza väčší počet ľudí, by mala zostať v platnosti minimálne do jari.
Polícia informáciu o zranení šestnásťročnej dievčiny dostala od jej matky krátko po 17:00. Prejazd námestím od magistrály k Vltave medzi ulicou Odborov a Resslova uzavreli okolo 18:00, autá tadiaľ mohli znova prejsť od 21:00.
 
Viac o téme: VýbuchTelefónna búdkaPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu