Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrela srbská letuška, ktorá ako jediná prežila pád lietadla v Československu

Vesna Vulovičová Zobraziť galériu (3)
Vesna Vulovičová (Zdroj: profimedia.sk)

BELEHRAD - V Belehrade zomrela bývalá srbská letuška Vesna Vulovičová, ktorá ako jediná prežila pád lietadla juhoslovanských aerolínií, ktoré sa v roku 1972 zrútilo nad vtedajším Československom. Informoval o tom server belehradskej televíznej stanice B92.

Podľa denníka Večernje novosti žena niekoľko dní nezdvíhala telefón, preto sa jej priatelia obrátili na políciu. Žena sa v piatok popoludní dostala do bytu a jej telo objavila vo vani. Príčina smrti zatiaľ nie je známa, avšak žena pravdepodobne zomrela už pred niekoľkými dňami. Bolo známe, že jej zdravotný stav nebol dobrý už dlhšiu dobu. V byte žila len so svojimi tromi mačkami. Vulovičová by na začiatku januára oslávila 67. narodeniny.

"Ešte som v šoku, dnes mi povedali, že našli Vesnu," citoval srbský denník brata Vulovičovej. "Nie som v stave, aby som hovoril o detailoch," dodal. Pri leteckej katastrofe na konci januára 1972 spadlo neďaleko Českej Kamenice dopravné lietadlo smerujúce z Kodane do Záhrebu. Haváriu, pri ktorej prišlo o život 27 ľudí, spôsobil výbuch trhaviny ukrytej v batožinovom priestore.

Zomrela srbská letuška, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia/karel X)

Podľa záverečnej správy vyšetrovacej komisie menovanej vtedajším československým ministrom dopravy sa lietadlo zrútilo v dôsledku výbuchu časovanej nálože, ktorá bola skrytá v batožine v prednom batožinovom priestore. Páchateľa útoku sa však nikdy vypátrať nepodarilo, hoci sa k nemu krátko po čine prihlásili ustašovci, chorvátski odporcovia Titovho komunistického režimu. Ďalšia nepotvrdená teória tvrdila, že lietadlo omylom zasiahla československá protivzdušná obrana.

Vulovičová bola vtedy v lietadle omylom namiesto svojej kolegyne s rovnakým menom. Ako sa následne zverila v jednom z rozhovorov, existovalo vraj "množstvo náznakov, že dôjde k nešťastiu". "Pamätám si, že už od raňajok hovoril (jeden z pilotov) Ratko Mihić neustále o svojom synovi a dcére. Akoby bol jediný otec na svete. Len o nich nonstop hovoril, akoby cítil, že už ich nikdy neuvidí," uviedla bývalá letuška.

Zomrela srbská letuška, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

V čase pádu lietadla sa Vulovičová nachádzala v jeho zadnej časti. Utrpela množstvo zranení, okrem iného fraktúru lebky, zlomeninu nôh, tri zlomené stavce a dočasne sa nemohla hýbať od pása dole. Katastrofu však prežila a vyslúžila si tak zápis do Guinessovej knihy rekordov. Hovorilo sa vtedy o "zázraku" pri Srbskej Kamenici. Okolnosti prežitia srbskej letušky zostávajú stále nejasné. Po uzdravení Vulovičová pracovala ešte 18 rokov u juhoslovanskej leteckej spoločnosti JAT ako organizátorka leteckej prepravy. 

Vulovičová je kvôli havárii držiteľkou svetového rekordu zapísaného v Guinessovej knihe za voľný pád z najvyššej výšky. Ani po tragédii sa pritom nevzdala práce v leteckej spoločnosti a pokračovala v radoch pozemného personálu, neskôr sa stala novinárkou. Do dôchodku odišla v roku 1992. Išlo o pravidelnú linku zo Štokholmu cez Kodaň do Záhrebu a Belehradu. Vo výške 10 050 metrov nad zemou však strojom otriasol výbuch, odtrhla sa kabína lietadla a následne rozlomil jeho trup.

Tragédiu juhoslovanského lietadla dodnes zastiera rúško tajomstva. Medzi najčastejšie teórie patrí verzia, že bombu na palubu lietadla uložil ustašovský extrémista, alebo ho omylom zostrelila bývalá československá protiletecká obrana. Podľa oficiálnej verzie však v prednej časti stroja vybuchla časovaná nálož, ktorú tam uložil neznámy páchateľ. Podľa vyšetrovacej verzie malo ísť o chorvátskeho ustašovského extrémistu, ktorého sa však nikdy nepodarilo nájsť.

Viac o téme: BelehradČeskoslovenskoVesna Vulovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu