Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristi z Daeš prvýkrát zaútočili na Izrael: Odveta bola okamžitá, žiadne zľutovanie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TEL AVIV - Izraelské vojenské letectvo bombardovalo v noci nadnes operačnú centrálu militantov na sýrskych Golanských výšinách. Ide pravdepodobne o prvý stret Daeš s izraelskou armádou. S odvolaním sa na oznámenie armády to napísala agentúra DPA.

Cieľom náletu bol bývalý objekt OSN, ktorý v súčasnosti využívali spojenci džihádistickej organizácie Daeš ako svoje operačné stredisko. Členovia izraelskej hliadky na Golanských výšinách sa v nedeľu dostali pod guľometnú a mínometnú paľbu militantov skupiny Šuháda al-Jarmúk, napojených na Daeš, ktorí na nich zo sýrskeho územia začali strieľať z korby dodávky osadenej ťažkým guľometom. 

Vojaci paľbu opätovali a privolali leteckú podporu, ktorá vozidlo aj s jeho posádkou zlikvidovala. Pri tomto incidente zahynuli podľa Izraela štyria spojenci Daeš. 

Izrael nezasahuje do vývoja sýrskeho konfliktu, ale Golanské výšiny boli už niekoľkokrát dejiskom podobných incidentov, ako bol dnešný. Izrael obsadil Golanské výšiny - súčasť Sýrie - v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny a jednostranne ich anektoval v roku 1981.

"Sme na svojej severnej hranici dobre pripravení a rozhodne nedovolíme členom Daeš, ani akýmkoľvek iným nepriateľským elementom využiť vojnu v Sýrii, aby sa etablovali v blízkosti našich hraníc," uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Odpoveď bola tvrdá a rýchla a mala za účel vyslať jasnú správu, že operujeme v tej oblasti a sme odhodlaní chrániť svoju hranicu. Odpoveď izraelskej armády prišla do niekoľkých minút," dodal pre noviny Jediot Achronot zdroj z armády.

Viac o téme: IzraelGolanské výšinyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu