Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovská pocta pre zavraždenú političku Coxovú: Brusel pomenuje po nej ulicu alebo námestie

Jo Cox
Jo Cox (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Úrady v belgickej metropole Brusel si uctia zavraždenú britskú političku Jo Coxovú tým, že po nej pomenujú jednu z ulíc, námestí alebo budov. Bývalá poslankyňa britského parlamentu bola totiž zaradená na zoznam "význačných žien", ktoré majú "feminizovať" mesto, oznámila dnes stanica BBC.

Na zozname sa nachádza celkovo 26 žien vrátane umelkýň, vedkýň či športovkýň, ktoré majú súvislosť s Bruselom. Coxová, ktorú v júni ako 41-ročnú zavraždili v anglickej obci Birstall, pôsobila v Bruseli niekoľko rokov. Projekt má podľa miestnych úradov "vyzdvihnúť významné ženy, ktoré sa zapísali do dejín mesta".

"Bola to výnimočná, nadaná a nebojácna feministka, motivovaná vášňou pre práva žien a sociálnu spravodlivosť. Verila, že môžeme a musíme bojovať za bezpečnejší a spravodlivejší svet," povedala na margo zosnulej labouristky Joanna Maycocková, generálna tajomníčka organizácie European Women's Lobby (EWL).

Coxovú, ktorá po sebe zanechala dvoch maloletých potomkov a manžela, dobodal a postrelil 53-ročný Thomas Mair, s ktorým prebieha súdny proces. Incident bol prvou vraždou britského poslanca od roku 1990, keď zabili konzervatívca Iana Gowa, a vôbec prvým prípadom zabitia poslankyne alebo člena Labouristickej strany.

Viac o téme: BruselJo Coxová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu