Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

WHO zrušila celosvetový núdzový stav vyhlásený kvôli zike

Vírus zika prenášajú komáre. Zobraziť galériu (4)
Vírus zika prenášajú komáre. (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes zrušila deväťmesačný mimoriadny stav vyvolaný vírusom zika, ktorý prenášajú komáre a ktorý môže spôsobiť vážne vývojové poruchy u nenarodených detí, ak sa zikou nakazí tehotná žena. WHO zároveň pripustila, že ochorenie zostáva vážnym dlhodobým problémom.

Výbor odborníkov WHO v Ženeve dnes vyhlásil, že zika už nepredstavuje celosvetovú zdravotnícku núdzovú situáciu, a to vďaka masívnej medzinárodnej akcii zameranej na zastavenie šírenia vírusu. 

Zika spôsobuje neurologické ťažkosti; napríklad je podozrenie, že bábätká, nakazené už v tele matky, sa rodia s abnormálne malými hlavami. Tento rok sa vírus rozšíril po Latinskej Amerike, v Karibiku a ďalších oblastiach sveta.

Bábätká, ktoré sa sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Defekty u novorodencov súvisiace s vírusom zika hlásilo tento rok takmer 30 krajín. WHO dodala, že len v samotnej Brazílii hlásili vyše 2100 prípadov deformácie nervového systému. Šéf núdzového výboru WHO pre boj proti zike, Dr. David Heymann, však dnes vyhlásil, že vírus je "značnou a pretrvávajúcou" hrozbou. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Brazília bude sledovať do 3 rokov veku bábätká matiek nakazených zikou 

Brazílske ministerstvo zdravotníctva v piatok oznámilo, že deti matiek, ktoré sa počas tehotenstva nakazili vírusom zika, bude monitorovať až do troch rokov veku, aby zistilo prítomnosť prípadných iných problémov ako je mikrocefália - abnormálne malá hlava. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Bábätká, ktoré sa sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že okrem mikrocefálie bude u bábätiek matiek nainfikovaných vírusom prenášaným komármi sledovať aj stratu zraku či sluchu a deformácie rúk a nôh. Mikrocefália je zriedkavá vývojová porucha, v dôsledku ktorej majú novorodenci menšie hlavy ako je normálne a nedostatočne vyvinutý mozog. Experti spojili častejší výskyt tejto poruchy s epidémiou ziky.

Bábätka, ktoré sa narodili s mikrocefáliou.
Zobraziť galériu (4)
Bábätka, ktoré sa narodili s mikrocefáliou.  (Zdroj: SITA/AP)

V Brazílii sa podľa vyjadrenia ministerstva potvrdilo od októbra 2015 vyše 2100 prípadov mikrocefálie. WHO vyhlásila mimoriadny stav vo februári, keď sa objavili náznaky, že vírus môže spôsobiť defekty mozgu u nenarodených detí. Ziku šíria prevažne komáre, ale môžu sa prenášať aj pohlavným stykom. Väčšina nakazených ľudí neochorie. Vírus môže spôsobiť mierny priebeh ochorenia s horúčkou, vyrážkami a bolesťou kĺbov.

Viac o téme: BrazíliaSvetová zdravotnícka organizáciaMikrocefáliaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu