Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zmena vzťahov USA s ostatnými je po voľbe Trumpa nevyhnutná: Kto ostane spojencom?

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch prekvapili mnohých Američanov, ale aj ostatné krajiny. Donald Trump sa stane novým americkým prezidentom, a práve to otvára otázku udržiavania vzťahov USA s ostatnými krajinami. Kto ostane Trumpovým spojencom?

Južná Kórea dnes oznámila, že novozvolený americký prezident Donald Trump prisľúbil zachovanie silného spojenectva medzi oboma krajinami, aby sa chránili pred "nestabilitou v Severnej Kórei". Úrad juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje uviedol, že Trump sa takto vyjadril v dnešnom desaťminútovom telefonáte s prezidentkou.

Trump zároveň povedal, že podľa jeho presvedčenia je Severná Kórea veľmi nestabilná. Podľa úradu prezidentky Trump vyhlásil, že Spojené štáty "budú vytrvalo, pevne a s rešpektom spolupracovať s Južnou Kóreou na ochrane pred nestabilitou v Severnej Kórei".

Trump sa juhokórejskej prezidentke osobne zaručil na 100 %.
Zobraziť galériu (4)
Trump sa juhokórejskej prezidentke osobne zaručil na 100 %.  (Zdroj: SITA/AP)

Trump juhokórejskej prezidentke povedal: "Budeme s vami na 100 percent", keď Pak Kun-hje navrhla posilnenie spojenectva, ktorého cieľom by bola zmena myslenia severokórejského vedenia. V Južnej Kórei vládnu obavy, že Trump v prezidentskom úrade môže urobiť veľký posun v amerických ekonomických a diplomatických vzťahoch so Soulom. Počas kampane totiž spochybňoval význam bezpečnostného spojenectva USA a Južnej Kórey, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

Vo vzťahoch s Mexikom saotvorila nová kapitola 

Vo vzťahoch Mexika so Spojenými štátmi sa po zvolení Donalda Trumpa otvorila "nová kapitola", vyhlásil v stredu mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Mexický líder uviedol, že Trumpovi a jeho rodine zablahoželal v telefonáte, v ktorom znovu zdôraznil, že oba národy sú "spojenci a partneri".

Počas volebnej kampane označoval Trump Mexičanov za zločincov. Prisľúbil, že postaví múr na hranici s Mexikom a náklady zaň ponesú Mexičania. Trump tiež vyhlasoval, že začne znova prerokovávať obchodnú dohodu NAFTA (Severoamerickú dohodu o voľnom obchode, ktorú podpísala Kanada, USA a Mexiko).

Enrique Peňa Nieto
Zobraziť galériu (4)
Enrique Peňa Nieto  (Zdroj: SITA/AP)

"Zhodli sme sa, že musíme pracovať na vzťahu dôvery, pretože naše krajiny sú jedna pre druhú dôležité," povedal Peňa Nieto Mexičanom v prejave, odvysielanom v televízii. "Ak sa bude dariť Spojeným štátom, Mexiko bude na tom dobre - a naopak," dodal mexický prezident, ktorého dnes citovala tlačová agentúra DPA. Mexická ministerka zahraničných vecí Claudia Ruiz Massieuová uviedla vo vysielaní stanice Televisa: "Náš vzťah s USA sa triumfom Donalda Trumpa nekončí."

Peňa Nieto pozval v auguste Trumpa a demokratickú kandidátku na americký prezidentský úrad Hillary Clintonovú na návštevu Mexika. Pozvanie prijal iba Trump a mexický prezident sa dostal pod paľbu kritiky za to, že bol jeho hostiteľom. Lídri v ďalších častiach Latinskej Ameriky takisto vyjadrili presvedčenie, že ich krajiny dokážu spolupracovať s Trumpom.

"V minulosti som hovoril, že vzťahy medzi Brazíliou a USA, ako aj so všetkými ostatnými krajinami, sú inštitucionálne," napísal na Twitteri brazílsky prezident Michel Temer. "Som si istý, že Trumpovo víťazstvo nijako brazílsko-americké vzťahy nezmení," dodal.

Kolumbia a Argentína chcú spolupracovať

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos tiež na Twitteri zablahoželal Trumpovi a prisľúbil, že za vlády nového amerického prezidenta bude "udržiavať dvojstranné vzťahy" medzi oboma tradičnými spojencami.

Argentínsky prezident Mauricio Macri zaželal Trumpovi všetko najlepšie a povedal, že oba štáty musia spolupracovať "pre dobro našich ľudí". Avšak argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová dala jasne najavo, komu dáva prednosť, keď spomenula Clintonovú. "Je to škoda nevidieť takú schopnú ženu zvolenú do takého dôležitého úradu," napísala na Twitteri. "Budeme si na to musieť zvyknúť."

Holandský premiér pripomenul Trumpovi dlhú históriu vzťahov oboch krajín

Holandský premiér Mark Rutte sa v stredu svojím vyhlásením pripojil k ďalším európskym štátnikom, ktorí veria v kontinuitu dobrých vzťahov so Spojenými štátmi aj po zvolení Donalda Trumpa za nového prezidenta USA. O niečo skeptickejší názor na Trumpa prejavil šéf holandskej diplomacie Bert Koenders, informuje spravodajský server DutchNews.nl.

Rutte pripomenul, že Holandsko a USA sú dlhodobí spojenci a partneri, ktorí úzko spolupracujú s cieľom vytvoriť "bezpečnejší, lepší a prosperujúci svet". "Holandsko a USA majú dlhú spoločnú históriu. Predpokladám, že nová americká vláda bude pokračovať v spolupráci s Holandskom a so zvyškom sveta na základe spoločných hodnôt a zásad, v súlade so silnou americkou tradíciou," vyjadril nádej Rutte.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Oveľa skeptickejší ako premiér bol na adresu budúceho prezidenta USA minister zahraničných vecí Holandska. V krátkom vyhlásení pre médiá zdôraznil, že Trump bude posudzovaný podľa svojich skutkov.

"Americký ľud prehovoril," zhodnotil povolebnú situáciu v USA Koenders bez toho, aby zablahoželal Trumpovi k jeho víťazstvu. Namiesto toho pripomenul, že Trump mal počas svojej kampane vyhlásenia, ktoré protirečia tomu, ako chce EÚ vidieť spoločnosť a svetový poriadok - ohľadom NATO či vzťahov s Ruskom.

Koenders zároveň upozornil na význam holandsko-amerických vzťahov, ktoré generujú zhruba 600.000 pracovných miest v Holandsku. "V dnešnom svete sa navzájom potrebujeme. Čelíme globálnym výzvam, ako je zmena klímy a boj proti terorizmu," odkázal šéf holandskej diplomacie.

Trump nevidí prekážku pre mier na Blízkom východe

Novozvolený americký prezident Donald Trump si nemyslí, že by rozširovanie židovských osád, ktoré Izrael buduje na okupovaných územiach, malo byť odsudzované. Trump tieto osady nepovažuje ani za prekážku pre mier na Blízkom východe. Uviedol to dnes pre izraelský vojenský rozhlas Jason Greenblatt, ktorého Trump povolal do funkcie hlavného poradcu pre Izrael.

Tento Greenblattov výrok môže predznamenávať odklon od dlhoročnej politiky Spojených štátov, ktoré vyjadrovali presvedčenie, že izraelská výstavba na územiach obsadených Izraelom po vojne v roku 1967 sťažuje dosiahnutie mierovej zmluvy s Palestínčanmi.

Izrael a Spojené štáty sú blízkymi spojencami, ale vzťahy medzi dosluhujúcim prezidentom USA Barackom Obamom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom boli často napäté najmä kvôli izraelskej politike voči Palestínčanom. Netanjahua a Trumpa spájajú priateľské vzťahy, ktoré sa teraz zrejme ešte prehĺbia, napísala AP. Podľa Greenblattovho vyjadrenia pred denník Times of Israel sa nová americká vláda bude snažiť vyriešiť izraelsko-palestínsky konflikt, ale bez toho, aby na niektorú z jeho strán vyvíjala tlak.

"Myslím, že (Trump) podporí Izrael tak, ako to nerobila Obamova vláda," uviedol Greenblatt. Podľa jeho názoru sa Trump bude pokúšať pomôcť Izraelu uzavrieť mier s Palestínčanmi. "Bude tam, aby ich viedol, nie aby ich nútil k mieru proti ich vôli," dodal Greenblatt.

Počas predvolebnej kampane Trump vyhlasoval, že sa bude snažiť sprostredkovať konečnú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale riešenie o koexistencii dvoch štátov v danom priestore explicitne nepodporil. Podľa Greenblatta sa riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu stane pre Trumpa prioritou za predpokladu, že "to bude priorita aj pre Izraelčanov a Palestínčanov". "Nebude ich nútiť k mieru proti ich vôli, to musí vyjsť od nich," dodal.

Japonský premiér sa stretne s Trumpom 

Japonský premiér Šinzó Abe sa stretne s novozvoleným prezidentom USA Donaldom Trumpom na budúci týždeň, vo štvrtok 17. novembra. Informoval o tom dnes hlavný tajomník japonského kabinetu Jošihide Suga. Abe a Trump sa podľa tajomníka spolu rozprávali telefonicky a potvrdili dôležitosť japonsko-amerického spojenectva, ako aj oddanosť vzájomnej spolupráci oboch krajín.

Ich plánované stretnutie "znamená veľmi dobrý začiatok pre budovanie dôvery", uviedol Suga. Rozhovory oboch lídrov sa plánujú na 17. novembra v New Yorku, píše tlačová agentúra AP. Abe a Trump takisto potvrdili svoje predsavzatie spolupracovať na zaistení mieru a stability v ázijsko-tichomorskom regióne, ale nediskutovali o transpacifickej obchodnej dohode ani o ďalších sporných záležitostiach, ako sú výdavky na amerických vojakov v Japonsku.

Japonská tlačová agentúra Kjódó dodatočne informovala, že Trump pochválil "Abenomiku", teda ekonomické opatrenia japonského premiéra, ktoré zaviedol koncom roka 2012 v reakcii na oslabujúce sa hospodárstvo a rastúci štátny dlh.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpHolandskoJužná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu