Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do Haiti už prúdi humanitárna pomoc: Počet obetí hurikánu Matthew je zatiaľ 546

Haiti zasiahol hurikán
Haiti zasiahol hurikán (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE - Humanitárna pomoc, ponúknutá Haiti, dnes už prúdi do ostrovnej krajiny. Niekoľko hodín pred tým haitský úrad civilnej ochrany oznámil, že predbežný počet obetí minulotýždňového vyčíňania hurikánu Matthew stúpol na 546.

Svetový potravinový program (WFP), agentúra OSN, uviedol vo vyhlásení, že za uplynulých šesť dní poskytol prídely potravín pre 30.000 ľudí a má pripravené zásoby, ktoré vystačia "pre 30.000 ľudí na mesiac".

"Mnoho ľudí, ktorých som stretol, prežíva vďaka konzumácii ovocia popadaného zo stromov," povedal zástupca WFP na Haiti Carlos Veloso, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. "My prinášame celým rodinám výživnú stravu, aby im pomohla vybudovať si životy nanovo," dodal.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí v Berlíne oznámil, že Nemecko zvýšilo pomoc v núdzi zo 600.000 eur na 1,6 milióna eur. Vatikán informoval, že pápež František venoval Haiti 100.000 dolárov. Haitský Úrad civilnej ochrany vo štvrtok večer oznámil, že dôsledkom hurikánu Matthew je okrem 546 mŕtvych aj 128 nezvestných, 439 ranených a vyše 175.500 ľudí, ktorí prišli o domov.

Niektoré médiá uvádzali vyššie počty obetí na životoch, pričom záchranári v postihnutých oblastiach zdôraznili agentúre DPA, že počet usmrtených pravdepodobne ešte stúpne. Navyše, v súčasnosti je viac ako 500 ľudí nakazených cholerou, takže humanitárne organizácie sa teraz sústreďujú na doručovanie čistej vody a na opravu infraštruktúry pre odpadové vody.

Hurikán Matthew zasiahol Haiti 4. októbra, sprevádzajúci vietor mal rýchlosť 230 kilometrov za hodinu. Spôsobil rozsiahle záplavy, ničil domy a vyvracal stromy. Potom sa presunul nad USA, kde vyčíňal v piatich štátoch a pripravil tam o život ďalších ľudí. Podľa OSN v chudobnom štáte v Karibiku potrebuje naliehavú pomoc 1,4 milióna obyvateľov.

Viac o téme: HurikánMatthewHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu