Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Po terorizme prišiel nový problém: Sharm El-Sheikh čelí ďalšej hrozbe pre turistov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SHARM EL-SHEIKH - Britským turistom zabránili cestovať letecky do egyptského mesta už minulý rok. Dôvodom boli vlaňajšie októbrové hrozby Daeš. Teraz Britov varovali pred lacnou dovolenkou, pretože im údajne hrozí nákaza z jedla.

Britská premiérka Theresa Mayová bola minulý týždeň prinútená obnoviť lety z Veľkej Británie do rezortu Sharm el-Sheikh, ktoré sa stalo mestom duchov po tom, čo kvôli vlaňajšiemu teroristickému útoku zahynulo na palube ruského lietadla smerujúceho do Petrohradu 224 ľudí. Lietadlo totiž práve odlietalo z rezortu Sharm el-Sheikh.

Po terorizme prišiel nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Britský vedec Richard Conroy, ktorý sa venuje potravinovému priemyslu, varoval, že terorizmus nie je jedinou hrozbou pre turistov. Tvrdí, že Sharm el-Sheikh je jedným z najhorších miest, pokiaľ ide o riziko nákazy pochádzajúcej z jedla. V auguste roku 2014 opustilo Sharm el-Sheikh viac ako 100 Britov po tom, ako boli pre žalúdočné problémy pripútaní na lôžko. Choroba prepukla v štvorhviezdičkovom rekreačnom stredisku v Egypte.

Zakladateľ firmy Sick Holiday bojuje za to, aby boli odškodnené všetky rodiny s deťmi, ktoré na dovolenke ochoreli. "Zaoberám sa okolo 40 000 prípadmi ochorení počas dovolenky, ktoré nastali počas doby otvorenia jedného z problematických rezortov. Tým bol práve Sharm el-Sheikh," povedal."Zatiaľčo niektorí odborníci môžu lobovať za obnovenie lietania z Británie a vrátanie turistov do Egypta, ja by som chcel upozorniť na opatrnosť, ktorá sa ale netýka teroristických obáv. Existujú tu oveľa väčšie hrozby v podobe hygieny potravín," upozornil.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia)

Podľa jeho ďalších slov, niektoré destinácie kladú dôraz na to, aby bola zabezpečená ochrana zdravia a bezpečnosti na mieste, kde je hygiena prioritou číslo jedna. V týchto miestach totiž vláda uplatňuje za nedodržiavanie týchto pravidiel vysoké pokuty a v niektorých prípadoch aj väzenie. Bohužiaľ, nie je to tak vo všetkých dovolenkových destináciách.

Znalec sa domnieva, že niekoľko úmrtí pri potápaní mohli spôsobiť práve žalúdočné problémy. Conroy pre britské média povedal: "Ľudské telo mimovoľne reaguje, a preto keď prepukne choroba, je možné, že sa ťažko dokáže nadýchnuť. Preto, keď je človek v mori a vdýchne slanú vodu, utopí sa." Potvrdil aj to, že presné čísla úmrtia utopením nie sú uvedené. Je ale presvedčený, že veľké percento obetí utopených v Červenom mori, si prešlo takýmto scenárom.

Egypt (foto: Miro Sajko)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Jeho reakcia prišla po tom, čo Sir Gerald Howarth, predseda parlamentnej skupiny venujúcej sa Egyptu, poradil premiérke zrušiť zákaz cestovania do Sharm, a to s okamžitou platnosťou. Howarth tvrdí, že zakázaná krajina urobila veľký a významný pokrok v oblasti bezpečnosti. "Chceme cestovné kancelárie usmerňovať, aby umiestňovali turistov do čistých a spoľahlivých hotelov. Sharm el-Sheikh je tak čistý ako Dubaj. Vzhľadom k tomu sa po dobu troch mesiacov vykonávali čistiace a hygienické práce a otrava jedlom je minulosťou," vyjadril sa Howarth.

Monarcha nedávno oznámil, že lety do Sharm el-Sheikhu sa do 30. októbra, tak ako bolo naplánované, neobnovia. British Airways uviedla, že lety, ktoré boli zrušené do tejto destinácie, nemajú v pláne obnovovať. Ďalšie spoločnosti, ako napríklad Thomas Cook z jednej z nich povedal, že možné obnovenie letov pripadá až na február 2017. EasyJet zas uviedla, že určite ešte nebude predávať lety v zimnej sezóne 2016.

 

Viac o téme: DovolenkaLetEgyptBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu