Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvrat v prípade útokov v Paríži: Polícia sa mala pri vyšetrovaní dopustiť viacerých chýb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Belgická polícia sa pri vyšetrovaní súvisiacom s vlaňajšími teroristickými útokmi v Paríži dopustila chýb alebo nepreverila dôležité informácie v najmenej 13 prípadoch. Vyplýva to zo správy parlamentného výboru, ktorej závery zverejnil belgický denník De Tijd.

K dôvodom týchto chýb - týkajúcich sa okrem iného indícií voči neskorším samovražedným atentátnikom Brahimovi Abdeslamovi a Bilalovi Hadfimu, ako aj ich obvinenému komplicovi Salahovi Abdeslamovi - patril podľa správy aj nedostatok personálu. Pri útokoch v Paríži vlani 13. novembra zabili extrémisti spojení s teroristickou skupinou Daeš 130 ľudí. V deň útokov a pri následných policajných akciách prišlo o život celkovo deväť z útočníkov.

Jedným zo zabitých bol predpokladaný organizátor atentátov Abdelhamid Abaaoud. Spolu s viacerými ďalšími útočníkmi a ich komplicmi bol belgickým občanom, pripomína v správe agentúra DPA. Hovorca belgickej polície Peter De Waele ostro kritizoval sobotňajšie zverejnenie správy denníkom De Tijd. Pre verejnoprávnu televíziu VRT Nieuws tiež povedal, že polícia nemôže na obvinenia z nej reagovať vzhľadom na utajovaný charakter príslušných informácií.

Viac o téme: VyšetrovaniePolícia Teroristické útokyParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu