Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Ďalšie nepokoje v Spojených štátoch: Počas demonštrácie sa vyskytla aj streľba

Policajti na demonštrácii v Milwaukee. Zobraziť galériu (6)
Policajti na demonštrácii v Milwaukee. (Zdroj: SITA)

MILWAUKEE - V Milwaukee na stredozápade Spojených štátov, kde druhú noc po sebe pokračovali demonštrácie kvôli zastrelenu podozrivého černošského vodiča policajta, sa opäť strieľalo. Jeden postrelený bol prevezený do nemocnice, uviedla dnes agentúra Reuters a dodala, že zatiaľ nie je jasné, či zranený bol policajt, ​​demonštrant, alebo náhodný okoloidúci. K prevozu muselo byť podľa polície použité obrnené vozidlo.

V meste už v noci zo soboty na nedeľu vypukli búrlivé protesty, ktoré prerástli vo vlnu násilností, podpaľačstva a plienenia. Zranení boli podľa úradov štyria policajti. Dav postupne zapálil čerpaciu stanicu a niekoľko obchodov a fyzicky útočil na policajtov aj novinárov. Protesty, pri ktorých lietali na policajtov kamene a ďalšie predmety, pokračovali aj v noci na dnes.

Sprvu pokojné pietne zhromaždenie asi 200 ľudí, ktorí zapaľovali sviečky, prerástlo v potýčky medzi približne stovkou demonštrantov a dvadsiatkou policajných ťažkoodencov.
Rozbuškou k protestom a násiliu sa stal sobotňajší incident. Podľa úradov policajná hliadka počas cestnej kontroly zastavovala auto s dvoma mužmi, ktorí ale neuposlúchli výzvy a venovali sa "podozrivé činnosti".

Po streľbe sa ukázalo, že zastrelený bol 23-ročný černoch s dlhým trestným registrom. Mal pri sebe strelnú zbraň s 23 nábojmi, ktorá bola v marci ukradnutá. Strieľajúci policajt bol postavený dočasne mimo službu. Druhý muž z auta bol zadržaný, ide podľa úradov tiež o černocha.
Starosta Milwaukee Tom Barrett povedal, že zábery natočené jedným policajtom pri zásahu jasne dokazujú, že muž zastrelený políciou mal v ruke strelnú zbraň. Zabitý vodič sa podľa starostu volal Sylville Smith. Černochom bol podľa starostu aj strieľajúci policajt. Černosi tvoria takmer 40 percent obyvateľov Milwaukee. Oblasť incidentu je známa násilím a vraždami. Z piatku na sobotu len niekoľko blokov od križovatky zomreli po streľbe dvaja ľudia.
V Spojených štátoch sa v posledných dvoch rokoch zdvihla vlna protestov po tom, čo policajti pri zásahoch zastrelili niekoľko černochov a aktivisti začali hovoriť o rasovej diskriminácii zo strany polície. Súčasnú vlnu napätia rozpútali na konci júna dva prípady, kedy policajti zabili obyvateľa čiernej pleti v štátoch Louisiana a Minnesota. V texaskom Dallase začiatkom júla počas demonštrácie proti policajnému prístupu k černochom zastrelil černošský útočník päť policajtov a ďalších sedem zranil.
Viac o téme: NepokojeProtestMilwaukee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu