Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Clintonová prijala kandidatúru na prezidentku USA: V prejave zaútočila na Trumpa

Hillary Clintonová Zobraziť galériu (4)
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

FILADELFIA - Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová vo štvrtok večer oficiálne prijala nomináciu americkej Demokratickej strany na prezidentku Spojených štátov. Prezidentské voľby sa v USA budú konať 8. novembra. Informovala o tom dnes spravodajská televízia CNN.

Clintonová sa tak stala vôbec prvou ženou v histórii Spojených štátov, ktorá získala a prijala prezidentskú kandidatúru jednej z dvoch hlavných strán. "Amerika je opäť v okamihu zúčtovania," povedala v úvode svojho akceptačného prejavu v posledný deň nominačného zjazdu demokratov. Bývalú prvú dámu Spojených štátov a súčasnú kandidátku na hlavu štátu predstavila jej dcéra Chelsea Clintonová.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Amerika potrebuje každého z vás," povedala Hillary Clintonová na zjazde demokratov v prejave, v ktorom prijala svoju nomináciu na americkú prezidentku "s odhodlaním a neobmedzenou dôverou" v Ameriku.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Budem prezidentkou demokratov, republikánov i nezávislých," sľúbila a zdôraznila, že "spoločne budeme silnejší"Spojené štáty sa podľa Clintonovej nachádzajú v "okamihu pravdy" a majú dočinenia s "odhodlanými nepriateľmi, ktorí musia byť porazení". "Nebude to jednoduché, ale verte mi, že vyhráme," povedala.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Za svoju prioritu označila vytváranie nových pracovných miest. "Nebudeme stavať múr. Miesto nej vybudujeme ekonomiku, v ktorej tí, ktorí túžia po dobre platenej práci, ju nájdu," povedala v narážke na Trumpov plán oddeliť USA od Mexika múrom. "Chce, aby sme sa báli budúcnosti a báli sa jeden druhého," dodala Clintonová v prejave, ktorého veľká časť bola postavená na kritike svojho súpera a reakciách na jeho minulotýždňový akceptačný prejav na nominačnom zjazde republikánov.

"Ako prezidentky Spojených štátov bude mojou hlavnou úlohou v prvom rade vytvoriť príležitosti a viac kvalitných pracovných miest s rastúcou mzdou priamo tu v Spojených štátoch. Od môjho prvého po posledný deň v úrade." Clintonovej prejav opakovane prerušovali ovácie a skandovanie publika, v závere sa v hale spustilo 110.000 balónov modrej, červenej a bielej farby.

Viac o téme: Hillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu