Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Akčná Mayová pokračuje so zmenami v kabinete: Britský parlament hore nohami

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Nová britská premiérka Theresa Mayová pokračovala dnes s reorganizáciou svojho kabinetu. Informovala o tom agentúra AP a televízie BBC a Sky News.

O kreslo ministra spravodlivosti prišiel bývalý líder kampane za odchod Británie z EÚ Michael Gove. Gove bol spolu s Borisom Johnsonom jedným z lídrov kampane za brexit a neskôr proti nemu a Mayovej kandidoval na post lídra Konzervatívnej strany a premiéra. 

Johnsona ešte v stredu poverila Mayová vedením ministerstva zahraničných vecí. Túto funkciu vo vláde predchádzajúceho premiéra Davida Camerona zastával Philip Hammond. Toho Mayová presunula do čela rezortu financií namiesto odchádzajúceho Georgea Osbornea. 

Okrem toho Mayová odvolala aj doterajšiu ministerku školstva Nicky Morganovú a ministra kultúry Johna Whittingdalea. Morganovú nahradí Justine Greeningová, ktorá bola doteraz ministerkou pre medzinárodný rozvoj. Vo funkcii ministra obrany bude aj naďalej pôsobiť Michael Fallon a novou ministerkou spravodlivosti sa stala Elizabeth Trussová, ktorá v Cameronovej vláde zastávala funkciu ministerky pôdohospodárstva. 

Za ministerku vnútra, teda do funkcie, ktorú v predchádzajúcej vláde sama zastávala, vymenovala dnes nová premiérka Amber Ruddovú. Ministrom pre vystúpenie Británie z EÚ sa stal euroskeptický konzervatívny poslanec David Davis.

Merkelová pozvala Mayovú na návštevu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pozvala dnes na návštevu Nemecka novú britskú premiérku Theresu Mayovú a teší sa na spoluprácu s ňou, napísala agentúra DPA. "Na spoluprácu s Theresou Mayovou sa teším," povedala dnes Merkelová počas návštevy kirgizskej metropoly Biškek. Vymenovanie bývalého londýnskeho starostu a bojovníka za vystúpenie Británie z EÚ Borisa Johnsona však Merkelová odmietla komentovať.

"Je našou povinnosťou veľmi úzko spolupracovať s vládami spriatelených krajín. Na svete je dosť problémov, preto v oblasti zahraničnej politiky musíme podporovať spoluprácu tak, ako sme to v spolupráci s Britániou vždy robili," povedala Merkelová.

Theresa Mayová, ktorá bola za zotrvanie Británie v EÚ, sa britskou premiérkou stala len tri týždne po tom, ako voliči v referende rozhodli o vystúpení Spojeného kráľovstva z 28-členného bloku európskych štátov. Britská kráľovná Alžbeta II. v stredu oficiálne vymenovala Mayovú za nástupkyňu Davida Camerona, ktorý po zverejnení výsledkov referenda z funkcie premiéra odstúpil.

Viac o téme: Angela MerkelováTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu