Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Irán zmaril najväčšiu teroristickú hrozbu: Následky mohli byť katastrofálne, cieľom bolo hlavné mesto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránske úrady zamedzili "najväčšiemu teroristickému útoku", aký bol kedy namierený proti hlavnému mestu Teherán. Oznámila to dnes iránska štátna televízna stanica, ktorú cituje agentúra AP.

Televízne správy citovali ministerstvo informácií a bezpečnosti Iránu (VEVAK), podľa ktorého bolo zatknutých niekoľko podozrivých ľudí. Tí plánovali v metropole a ďalších provinciách uskutočniť bombové útoky.

Príslušné orgány zhabali počas záťahu nálože a muníciu. Správy TV však nešpecifikovali, o aké osoby ide. Nazvali ich však hanlivým výrazom "takfírí", ktorým sa v arabčine i perzských jazykoch označujú "odpadlíci od viery". Výraz takfír v islame znamená prax exkomunikácie osoby označenej iným moslimom za odpadlíka. Sunniti za odpadlíkov považujú šiitov a šiiti zasa sunnitov.

Iránske oficiálne miesta často označujú zmieneným výrazom stúpencov sunnitskej militantnej skupiny Daeš; či išlo o džihádistov z tejto organizácie aj v tomto prípade, však podľa AP nie je zatiaľ jasné. Irán ako šiitská veľmoc pomáha sýrskej aj irackej vláde v boji proti extrémistom z Daeš. Teherán už skôr varoval pred možnými útokmi militantov na iránskom území, kde podobné aktivity takmer neboli zaznamenané od islamskej revolúcie v roku 1979.

Viac o téme: TerorizmusBombaútok IránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu