Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Otvoria vyše štyridsaťročný prípad z Birminghamu: Stále je dostatok dôkazov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Britskí vyšetrovatelia znovu otvoria prípad bombových útokov v meste Birmingham z roku 1974, pri ktorých zahynulo 21 ľudí. Podľa koronerky Louise Huntovej totiž stále existuje množstvo nespracovaných dôkazov o tomto incidente, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Išlo o najhoršie teroristické útoky na území hlavnej britskej pevniny do výbuchov v londýnskej doprave v roku 2005. Okrem dvoch desiatok obetí si atentáty v Birminghame z 21. novembra 1974 v dvoch puboch v centrálnej časti mesta vyžiadali tiež 182 zranených osôb. Zodpovednosť za ne sa pripisuje Írskej republikánskej armáde (IRA).

Pôvodné vyšetrovanie, ktoré sa začalo už niekoľko dní po útokoch, ďalej nepokračovalo po uväznení šiestich mužov. Ich odsúdenie anuloval odvolací súd v roku 1991 po tom, ako strávili za mrežami 16 rokov, keďže závery vyšetrovania polície v grófstve West Midlands boli mylné. Zodpovední neboli nikdy postavení pred súd. Huntová tvrdí, že miestna polícia nezachytila dve potenciálne varovania pred bombovými útokmi. Mala byť medzi nimi aj poznámka osôb spájaných s IRA počas konverzácie, keď malo zaznieť: "Birmingham bude na budúci týždeň ďalším cieľom."

V samotný deň útokov polícia z neznámych príčin nevenovala pozornosť ani upozorneniu na podozrivých páchateľov, dodala koronerka. "Mám vážne obavy, že polícia mala k dispozícii dostatočné indície ohľadom plánovaných útokov, nepodnikla však potrebné kroky, ktoré by zachránili životy," uviedla.

Jeden zo šestice nespravodlivo odsúdených mužov, Paddy Hill, po prepustení vyhlásil: "Polícia sa nechce púšťať do vyšetrovania (IRA), pretože sa za tým skrýva príliš veľa nepríjemných faktov. Myslím si, že birminghamská polícia nemá záujem o pravdu; je prehnitá. Som skeptický ohľadom odhalenia pravdy."

Viac o téme: útoky1974Birmingham
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu