Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko očakáva, že sa Turecko za zostrelenie lietadla ospravedlní, uviedol Peskov

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko vyslovilo poľutovanie nad skutočnosťou, že Turecko zatiaľ neurobilo potrebné kroky na zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré poškodilo vlaňajšie zostrelenie ruského bojového lietadla neďaleko sýrskych hraníc. Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kremeľ stále čaká, že sa Turecko ospravedlní a zaplatí za tento incident odškodné, povedal Peskov na tlačovej konferencii. Reagoval tak na otázku, ako by komentoval utorňajšie vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že nechápe, aký "prvý krok" Moskva od Ankary očakáva.

"Myslím, že nemám právo radiť prezidentovi iného štátu, to by nebolo správne, som však presvedčený, že (v tejto otázke) je nutné poukazovať na opakované vyhlásenia nášho prezidenta," uviedol podľa agentúry TASS Peskov. 

"Niekoľko dní po zabití nášho pilota prezident (Putin) povedal, že po takomto agresívnom a vierolomnom čine Rusko očakáva ospravedlnenie, vysvetlenie dôvodov, prečo k incidentu došlo a zaplatenie odškodného za zostrelené lietadlo, ako aj odškodného príbuzným zabitého pilota," vysvetlil Peskov.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Ankary narušilo jeho vzdušný priestor pri hraniciach so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Moskva od Turecka žiada, aby sa za zostrelenie lietadla ospravedlnilo a potrestalo vinníkov. Ankara sa ospravedlniť odmieta a tvrdí, že posádka stíhačky F-16 bránila vzdušný priestor krajiny a plnila len svoju povinnosť. 

Viac o téme: RuskoKremeľDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu