Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecky prezident varuje Nemecko: Genocídu Arménov uznáme formálne

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval dnes Nemecko pred formálnym uznaním masakry státisícov Arménov v bývalej Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny za genocídu.

Ak nemecký parlament prijme takéto uznesenie, pôjde o zaťažkávaciu skúšku pre vzťahy medzi Ankarou a Berlínom, vyhlásil v meste Izmir turecký prezident. Erdogan uviedol, že o danej otázke telefonicky hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, informuje agentúra DPA. Nemecký Spolkový snem (Bundestag) bude o predmetnom uznesení, ktoré podporuje vládna koalícia, ako aj opozičné strany, hlasovať vo štvrtok.

Ak dôjde k schváleniu uznesenia, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", varoval turecký líder.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

Odporcovia vlády si pripomenuli výročie vypuknutia protestov v Istanbule 

Stovky ľudí demonštrovali dnes v Istanbule proti konzervatívnej tureckej vláde pri príležitosti tretieho výročia vypuknutia vlny protestov, ktorá otriasla celou krajinou. Agentúra DPA informuje, že demonštranti prešli po nákupnej triede Istiklal Caddesi v centre Istanbulu, pričom pokrikovali heslá namierené proti vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Pred námestím Taksim, ktoré bolo pred troma rokmi ohniskom protestov, zastavila účastníkov zhromaždenia polícia. Medzi demonštrantami sa nachádzali príbuzní obetí policajného násilia, sprevádzajúceho vtedajšie demonštrácie.

Predmetom protestov, ktoré vypukli v máji 2013, bol spočiatku sporný stavebný projekt v parku Gezi pri námestí Taksim v európskej časti Istanbulu. Protesty však následne prerástli do celonárodného hnutia odporu voči politike vlády AKP. Snahy o potlačenie protestov si vtedy vyžiadali najmenej 12 mŕtvych a tisíce zranených. Park Gezi polícia pred dnešným výročím úplne uzavrela. Okrem početných policajtov boli v uliciach pripravené aj vodné delá.

Viac o téme: GenocídaNemeckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu