Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záverečný boj začal, porážka Daeš je na spadnutie: FOTO Útok koalície na hlavné mestá teroristov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí oznámil začatie vojenskej operácie s cieľom získať kontrolu nad mestom Fallúdža ležiacom západne od Bagdadu, ktoré je teraz baštou islamistov. Iracké jednotky "sa približujú k veľkému víťazstvu" proti Daeš, uviedol Abadí obklopený vojenskými veliteľmi v televíznom prejave. "Dnes roztrháme čierne zástavy cudzincov, ktorí si uzurpovali Fallúdžu," dodal a zaprisahal sa, že v meste čoskoro vztýčia národnú vlajku.

Daeš burcuje moslimský svet: Prichádza čas invázie a džihádu, zaútočíme na Západ!

Armáda už v nedeľu tamojších obyvateľov vyzvala, aby mesto opustili. Tí, ktorí nebudú môcť odísť, majú vyvesiť bielu vlajku, odkázala. Fallúdža bola prvým irackým mestom, ktoré Daeš dobyl v januári 2014, pol roka pred tým, než počas drvivého postupu ovládol rozsiahle oblasti v severnom Iraku a susednej Sýrii.

"Hodina oslobodenia Fallúdže nadišla. Okamih veľkého víťazstva sa blíži a Daeš nemá inú možnosť, než utiecť," uviedol Abádí na svojom twitterovom účte. Na ofenzíve sa podľa premiéra podieľa armáda, polícia, protiteroristické jednotky, miestni kmeňoví bojovníci aj zástupcovia šiitských milícií. "Naším cieľom je oslobodiť civilistov od represií a terorizmu, ktoré má na svedomí Daeš," dodal Abádí.

Hajdar Abádí
Zobraziť galériu (2)
Hajdar Abádí  (Zdroj: SITA/AP)

Fallúdža leží na rieke Eufrat asi 65 kilometrov západne od Bagdadu. Pred vojnou v nej žilo okolo 300.000 obyvateľov. Teraz bolo mesto obkľúčené irackými vládnymi silami a bojovníkmi koalície šiitských polovojenských skupín.

Organizácia Spojených národov a medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) minulý mesiac varovali, že Fallúdža kvôli obkľúčeniu vládnymi silami čelí akútnemu nedostatku potravín a liekov. Pomoc sa do mesta nedostala od decembra, keď iracká armáda prevzala pod kontrolu blízke Ramádí, hlavné mesto provincie Anbar.

Fallúdža nazývaná "mestom minaretov a matkou mešít" bola ťažko poškodená pri dvoch ofenzivách amerických síl proti povstalcom z hnutia al-Kájda v roku 2004.

Podľa premiérovho hovorcu Saada Hadísího oslobodenie mesta pomôže obnoviť normálny život v provincii Anbar, ktorú islamisti v roku 2014 takmer celú obsadili. Nedávno sa irackým vojakom podarilo získať kontrolu nad mestom Rutba na západe krajiny, predtým dobyli Hít severozápadne od Bagdadu. V rukách ozbrojencov je aj naďalej dvojmiliónový Mosul.

Výnimočný stav je aj v sýrskom meste Rakka

V sýrskom meste Rakka, metropole Daeš, vládne výnimočný stav kvôli možnému oslobodeniu mesta. "Videli sme vyhlásenie výnimočného stavu v Rakke, nech už to znamená čokoľvek. Vieme, že sa nepriateľ sa cíti ohrozený, čo by sa aj mal," uviedol hovorca medzinárodnej vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, plukovník Steve Warren.

Extrémistická organizácia v samotnej Rakke i v jej okolí v týchto dňoch preskupuje svojich bojovníkov a snaží sa tiež chrániť a ukrývať potenciálne ciele pred náletmi a pozemnými útokmi. Boli tiež zaznamenané presuny obyvateľov, ktorí sa snažia nájsť úkryty v Rakke i mimo nej.

Dôvod týchto opatrení vidí Warren v obave militantov z postupu vojsk iných povstaleckých formácií - Sýrskych demokratických síl aj Sýrskej arabskej koalície. Tým sa totiž čoraz viac darí upevňovať si pozície východne i západne od Rakky.

USA podľa zdrojov z americkej armády zároveň počítajú s hypotetickou možnosťou, že by sa v Rakke mohol nachádzať líder IS abú Bakr Bagdádí. Nie je však vylúčené, že sa ukrýva aj na iných miestach.

Koalícia vedená Američanmi mala na mesto zhadzovať letáky, v ktorých radí obyvateľom, aby odišli. Niektoré z nich sú adresované samotným bojovníkov a píše sa v nich, že "koniec sa blíži", informovala agentúra AFP.

Viac o téme: IrakIslamský štátHajdar AbádíDaešFallúdža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu