Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rakúsko sa otriasa v základoch: Prezidentské voľby zrejme prepíšu dejiny EÚ

Norbert Hofer Zobraziť galériu (2)
Norbert Hofer (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Výsledky dnešného druhého kola prezidentských volieb sú podľa aktualizovaných prognóz veľmi tesné, takže rozhodne až sčítanie hlasov odovzdaných poštou, ktoré prebehne v pondelok. Ak by však vyhral Norbert Hofer, Rakúsko sa stane prvou krajinou EÚ, v ktorej by post hlavy štátu obsadil pravicový populista. Podľa portálu ministerstva vnútra dnes získal 51,9 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rival zo strany Zelených Alexander Van der Bellen dostal 48,1 percenta hlasov.

Kto zvíťazil, bude jasné až v pondelok po zrátaní hlasov odovzdaných poštou. Pre dnešné voľby úrady vydali rekordných 900.000 volebných preukazov, čo predstavuje približne 14 percent z celkového počtu oprávnených voličov. Pomocou týchto preukazov môžu Rakúšania hlasovať aj poštou a podľa miestnych médií sa očakáva, že platných hlasov zaslaných týmto spôsobom bude okolo 700.000.

Večer po zatvorení volebných miestností je jasné len to, že záujem o hlasovanie sa oproti prvému kolu výrazne zvýšil. Účasť sa vyšplhala na takmer 72 percent. Obaja potenciálni prezidenti boli vzhľadom na veľmi tesné výsledky zatiaľ zdržanliví. Van der Bellen vyjadril opatrný optimizmus, pokým Hofer ešte žiaden komentár neposkytol.

Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer
Zobraziť galériu (2)
Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer  (Zdroj: TASR)

Celkovo podľa doteraz známych výsledkov sčítania platí, že Hofer dominoval vo vidieckych oblastiach či vo svojej rodnej spolkovej krajine Burgenland, pokým Van der Bellen bodoval v mestách - zvíťazil napríklad vo Viedni, Grazi, Linzi, Salzburgu, Klagenfurte, Bregenzi i St. Pöltene, píše agentúra APA.

Nástupca spolkového prezidenta Heinza Fischera, ktorý po dvoch šesťročných funkčných obdobiach už znova nemohol kandidovať, sa ujme úradu 8. júla.

Prognóza inštitútu ARGE Wahlen pripisovala spočiatku Hoferovi zisk 51,1 percenta hlasov a jeho súperovi, bývalému šéfovi rakúskych Zelených Alexandrovi Van der Bellenovi 48,9 percenta hlasov. "Obrat" označila ako nepravdepodobný.

FPÖ je protiimigračne a euroskepticky zameraná. Hofer avizoval, že ako prezident by svoje právomoci využíval dôraznejšie ako predchodcovia. Patrí k nim v krajnom prípade aj možnosť odvolať vládu, pripomína agentúra DPA.

Hofer jasne zvíťazil 24. apríla v prvom kole prezidentských volieb, keď získal 35,1 percenta hlasov, čím prekonal predpovede z predvolebných prieskumov. Nepodporila ho však nadpolovičná väčšina voličov, preto sa dnes stretol v druhom kole s Van der Bellenom, ktorého zisk v prvom kole predstavoval 21,3 percenta hlasov.

Viac o téme: RakúskoNorbert Hofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu