Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dnešné nálety v Sýrii si vyžiadali 13 životov: Stav dopravenia humanitárnej pomoci je známy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Pri dnešnom nálete na sýrske mesto Rastan zomrelo 13 členov rodiny vrátane ôsmich detí. Oznámila to sýrska organizácia ochrancov ľudských práv (SOHR). Rastan je poslednou baštou povstalcov v stredosyrskej provincii Homs. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) oznámil, že sa podarilo dopraviť humanitárnu pomoc damascénskym predmestím Harastá, ktoré leží v obliehanej oblasti Ghúta pri hlavnom meste.

Podľa MVČK sa pomoc do Harastá dostala prvýkrát za štyri roky. Miesto leží v oblasti Ghúta, ktorú ovládajú povstalci a od roku 2013 ju oblieha sýrska armáda. Dnes do Harašta vošlo 29 kamiónov s potravinami, liekmi a školskými potrebami. MVČK odhaduje, že v Harasi žije 10.000 ľudí.
 
Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v apríli zaradil Harast k mestám, ktoré potrebujú naliehavo humanitárnu pomoc. Zmienil sa vtedy tak o Dare, ktorý leží juhozápadne od Damasku. Tiež tam mieril minulý týždeň konvoj OSN, ale sýrska hliadka ho na poslednej kontrole zastavila. V DARE začali na jar 2011 protesty proti vláde prezidenta Bašára Asada a sýrskej armáde sa ich doteraz nepodarilo dobyť.
 
Na medzinárodnej konferencii vo Viedni povedal v utorok minister zahraničia USA John Kerry, že humanitárna pomoc musí byť obliehaným oblastiam poskytnutá a že ak nebude pozemná trasa voľná, bude pomoc zhadzovaná z lietadiel. Hovorca OSN Stéphane Dujarric neskôr povedal, že sklzy sú krajným riešením, pretože sú mimoriadne drahé.
 
Boje dnes pokračovali v provincii Homs, kde podľa SOHR sýrske lietadlá bombardovali povstalecký Rastan. Mesto leží asi 150 kilometrov severne od Damasku a od začiatku roka je v obkľúčení armády. Vnútri je asi 120.000 ľudí, ku ktorým sa pred tromi týždňami dostala humanitárna pomoc. Pri dnešnom nálete zomrelo najmenej 13 členov jednej rodiny. SOHR tvrdí, že konečná bilancia môže byť ťažšia, pretože niekoľko ľudí je nezvestných a medzi ranenými sú ľudia vo vážnom stave.
Viac o téme: RodinaSmrťNáletyRastan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu