Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lenka z Popradu postavila na nohy americký štát: Zakázali jej bežnú vec, dôvod? Si Slovenka!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook)

WHITEFISH - Americké médiá riešia zaujímavý prípad. Slovenka žijúca v Amerike žaluje miestneho šerifa za to, že jej nedovolí nosiť zbraň. Podľa jej právnika takúto možnosť oprávnene má, preto strážcu zákona pohnala pred súd.

Lenka Knutsen sa narodila na Slovensku, ale žije v za veľkou mlákou, v štáte Montana už viac ako 10 rokov. Montana je jeden z 50-tich amerických štátov. Aj keď v Amerike žije pomerne dlho, takýchto nepríjemností sa zrejme dočkala po prvý raz. Konkrétne ide o fakt, že miestny policajný šerif jej uprel možnosť nosenia zbrane na verejnosti. Preto sa rozhodla, že ho poženie pred súd, informuje americká lokálna televízia Kpax.

Šerif Chuck Curry sa odvoláva na platné zákony a jej status neobčana. V jej mene tak podalo žalobu Združenie Druhého dodatku (Second Amendment Foundation) z Washingtonu, ktoré sa zaoberá právami súvisiacimi so zbraňami.

Šerif Chuck Curry
Zobraziť galériu (5)
Šerif Chuck Curry  (Zdroj: Facebook)

Lenkin právnik, Quentin Rhoades, tvrdí, že zákony štátu Montana jej bránia získať povolenie nosiť zbrane, pričom federálne zákony jej toto právo umožňujú. O toto právo požiadala rodáčka z Popradu v júni 2014, no povedali jej, že neuspeje. Nosiť zbraň chcela z dôvodu svojej bezpečnosti. Rhoades chce tento stav zvrátiť odvolávajúc sa na druhý a štrnásty dodatok v Ústave, ktoré držbu zbraní zaručujú. Tento stav potvrdzuje podľa neho aj precedens Njavyššieho súdu Spojených štátov.

"Najmenej tri jurisdikcie podporili tento argument," tvrdí Lenkin právnik pre televíziu Kpax."Ak by som mal vymenovať len tri: Arkansas, Nové Mexiko, Nebraska. Týmto prípadom sa chceme zastať všetkých občanov štátu Montana," dodal. Miestny šerif má teraz maximálne 60 dní na to, aby na tieto námietky zareagoval.

Barack Obama
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Spojených štátoch téma nosenia zbraní vyvolala veľké emócie najmä po streľbách na verejnosti, kde zahynuli desiatky nevinných obetí. Aj z tohto dôvodu americký prezident Barack Obama sa snaží obmedziť doterajšie zákony, ktoré občanom umožňujú pomerne ľahko získať a držať zbraň.

Viac o téme: ZbraneZákonSúd AmerikaLenkaSlovenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu