Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brazílska prezidentka čelí škandálom, sudcovia už načrtli jej osud

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazílsky najvyšší súd dal zelenú eventuálne rozhodujúcemu hlasovaniu o odvolaní prezidentky Dilmy Rousseffovej. Sudcovia pomerom hlasov osem ku dvom totiž v noci nadnes zamietli jej sťažnosť, že nemala dostatok príležitostí na svoju obhajobu, informovali agentúry AP a DPA.

Poslanecká snemovňa bude o osude Rousseffovej hlasovať už v nedeľu. Ak dve tretiny z jej 513 členov podporia pokračovanie tzv. impeachmentu a to isté urobí následne jednoduchá väčšina v Senáte, bude prezidentka zbavená funkcie predbežne po dobu 180 dní. V takomto prípade by napríklad už nemohla 5. augusta otvoriť letnú olympiádu. V čase predbežného suspendovania by sa vyšetrovali voči nej vznesené obvinenia. V tomto čase by ju zastupoval viceprezident Michel Temer. 

V októbri môže Rousseffovú definitívne odvolať Senát dvojtretinovou väčšinou, čím by Temer zostal prezidentom do konca roka 2018. Podľa poslancov Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády.

Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály. Prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat. 
Rozpadá sa aj jej deväťčlenná koalícia, z ktorej odišlo už päť strán.

Viac o téme: OdvolaniePrezidentkaBrazíliaDilma Rousseff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu