Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politické zemetrasenie v Brazílii: Vládny kabinet sa rozpadol

Prezidentka Dilma Rousseff
Prezidentka Dilma Rousseff (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Len niekoľko hodín po tom, ako brazílsky Senát rozhodol o dočasnom suspendovaní prezidentky Dilmy Rousseffovej, bol dnes odvolaný aj celý jej vládny kabinet, napísala agentúra AP.

Internetový portál G1 televízie Globo, uviedol že informácia o odvolaní 27 ministrov Rousseffovej vlády bola zverejnená v dnešnom vydaní vládneho vestníka. Medzi odvolanými členmi Rousseffovej kabinetu je aj jej predchodca a učiteľ, bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Odvolanie vlády a predchádzajúce suspendovanie Rousseffovej znamená, že jej nástupca, doterajší viceprezident Michel Temer bude môcť ešte dnes zložiť prezidentský sľub.

Michel Temer, člen Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce, naznačil, že má ambíciu znížiť počet ministerských postov z 27 na 22. Okrem toho chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003. Po rozhodnutí Senátu bude 5. augusta otvárať aj olympijské hry v Riu de Janeiro.

Krajinu prevezme dočasne tento človek

Dočasným prezidentom Brazílie sa dnes stal doterajší viceprezident Michel Temer. Prezidentský sľub zložil len niekoľko hodín po tom, ako Senát rozhodol o suspendovaní doterajšej prezidentky Dilmy Rousseffovej na dobu 180 dní. Po Rousseffovej bol odvolaný aj celý jej 27-členný vládny kabinet. 

V rámci procesu tzv. impeachmentu čelí Rousseffová okrem iného obvineniam z nezákonného manipulovania so štátnym rozpočtom s cieľom vylepšiť štatistiky o hospodárení svojej vlády. 
Temer, člen Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce, naznačil, že má ambíciu znížiť počet ministerských postov z 27 na 22. Okrem toho chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003. 

Viac o téme: BrazíliaDilma Rousseff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu