Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákerné choroby sa vracajú: Žena (†30) s ebolou nemala toľko šťastia

Vírus eboly
Vírus eboly (Zdroj: Thinkstock.com)

MONROVIA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že vírus eboly sa znovu objavil v západoafrickej Libérii, kde mu vo štvrtok podľahla približne 30-ročná žena.

Libéria bola pritom vyhlásená za zbavenú eboly už pred niekoľkými mesiacmi rovnako ako susedná Guinea, kde však v priebehu uplynulých týždňov taktiež došlo k výskytu niekoľkých nových prípadov nakazenia vírusom, uviedla agentúra Reuters. 

Nakazenú ženu priviezli podľa slov zamestnanca libérijského ministerstva zdravotníctva najprv na kliniku na predmestí libérijskej metropoly Monrovia, neskôr ju premiestnili do nemocnice v hlavnom meste. Vírusu však vo štvrtok podľahla. 

Epidémia eboly vypukla koncom roka 2013 v Guinei a následne sa rozšírila najmä do susedných západoafrických štátov - Libérie a Sierry Leone. Vírus si vyžiadal vyše 11.300 ľudských životov. Libéria bola označená za zbavenú eboly už v januári, a síce po uplynutí 42 dní (dvojnásobok 21-dňovej inkubačnej doby vírusu), počas ktorých sa nevyskytol nijaký nový prípad.

WHO zároveň tento týždeň oznámila, že ebola už nepredstavuje celosvetovú zdravotnú hrozbu. Malé výskyty nových prípadov však označila za očakávané, napísala agentúra AP. Guinea hlásila v polovici marca malý počet nových prípadov nakazenia, na čo susedná Libéria reagovala uzatvorením spoločných hraníc, aby zamedzila potenciálnemu prenosu vírusu. Či je medzi novým úmrtím v Libérii a prípadmi v Guinei nejaká súvislosť, zatiaľ nie je známe.

Viac šťastia mala žena zo Švédska so zákerným ochorením

Vo Švédsku sa momentálne lieči žena nakazená vírusovým ochorením známym ako horúčka lassa, ktorým sa zrejme nakazila počas svojho pobytu v západnej Afrike. Informovala o tom dnes fakultná nemocnica Sahlgrenska v Göteborgu, ktorá zároveň uviedla, že stav ženy sa už zlepšuje. V súlade so švédskymi predpismi, však bude táto pacientka prevezená z Göteborgu do  fakultnej nemocnice v meste Linköping, kde ju umiestnia do špeciálnej starostlivosti.

Švédski zdravotníci spísali v rámci preventívnych opatrení zoznam všetkých ľudí vrátane personálu göteborgskej nemocnice, ktorí s nakazenou ženou prišli do kontaktu, uviedla agentúra DPA. Horúčka lassa je pomenovaná po nigérijskom meste Lassa ležiacom v štáte Borno, kde toto akútne vírusové ochorenie spojené s vnútorným krvácaním identifikovali v roku 1969 prvýkrát.

Vírus má podobné príznaky ako ebola a takisto si vyžaduje, aby zdravotníci nosili ochranný odev a pacienti boli izolovaní. Nákaza sa prejavuje horúčkou, bolesťami hlavy, celkovou slabosťou, nevoľnosťou či hnačkou. Primárne sa prenáša kontaktom s výkalmi hlodavcov. Prenos z človeka na človeka je možný krvou, močom či inými telesnými tekutinami a tiež infikovanými lekárskymi nástrojmi. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že vírus spôsobuje stratu sluchu približne 25 percentám nakazených pacientov a úroveň úmrtnosti je vo vážnych prípadoch až okolo 15 percent. Horúčka lassa sa dlhodobo vyskytuje v krajinách západnej Afriky, v Európe je však veľmi zriedkavá. V nemocnici v Linköpingu sa už v roku 2011 liečila iná žena nakazená týmto vírusom, ktorá pracovala pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) v západnej Afrike.  

Viac o téme: EbolaWHOLibéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu