Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sýrska opozícia sa zúčastní mierových rokovaní v Ženeve, Asada ale odmieta

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Predstavitelia hlavnej sýrskej opozičnej skupiny sa zúčastnia mierových rozhovorov vo švajčiarskej Ženeve, kde sa bude hovoriť o ďalších krokoch, ktoré by mali viesť k politickému riešeniu päť rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojny. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie členky sýrskej delegácie Suhajr Atásíovej.

Atásíová, ktorá je členkou tzv. Najvyššieho rokovacieho výboru, zastupujúceho na mierových rokovaniach so sýrskou vládou opozíciu, pre DPA uviedla, že skupina sa chce v rozhovoroch zamerať na otázky vytvorenia dočasnej vlády, ktorá bude mať "všetky výkonné právomoci". Opozícia však požaduje, aby v prechodnej vláde nezastával nijakú funkciu súčasný sýrsky prezident Bašár Asad.

Podľa Atásíovej príde delegácia sýrskej opozície do Ženevy tento víkend. Svetové mocnosti dúfajú, že obnovené rokovania v Ženeve, ktoré sú naplánované na 14. marca, naštartujú politický proces riešenia sýrskeho konfliktu, ktorý sa začal pokojnými protivládnymi demonštráciami v marci 2011. 

Ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe bojuje viacero znepriatelených strán, si doposiaľ podľa odhadov OSN vyžiadal viac ako 250.000 životov. O strechu nad hlavou prišlo v jeho dôsledku minimálne 11 miliónov Sýrčanov.

Viac o téme: SýriaBaššár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu