Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko je v ďalšom nelichotivom zozname hanby: Vojaci mali strážiť mier, robili však zverstvá!

V Afrike mali pomáhať... Zobraziť galériu (4)
V Afrike mali pomáhať... (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Štvrtková správa Organizácie spojených národov spôsobila mediálny rozruch po tom, čo kompetentní priznali, že za minulý rok bolo až takmer 100 pracovníkov obvinených zo sexuálneho zneužívania alebo týrania. V 69 prípadoch išlo o vojenský a policajný personál v mierových misiách, v ďalších 30 o zamestnancov v inom zaradení. Páchatelia násilia pohádzali z 21 krajín, medzi ktorými je spomenuté aj Slovensko. Ako však topky.sk informovalo ministerstvo obrany, do zoznamu sme sa dostali za špecifických okolností.

V 21. storočí sa udiali vo svete strašné zverstvá: Silné spovede obetí obludných znásilnení

Dlho očakávaná správa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna potvrdzuje, že najviac obvinených na zozname pochádza z Demokratickej republiky Kongo, až sedem. Nasleduje Maroko a Južná Afrika, obe krajiny so štyrmi prípadmi. Páchateľmi sú aj vojaci z Kamerunu, Konga, Tanzánie, Beninu, Burkiny Faso, Burundi, Gabonu, Nigeru, Nigérie a Toga, či policajti z Rwandy, Ghany, Madagaskaru a Senegalu. Napriek tomu, že ide väčšinou o africké štáty, o zlé meno sa pričinili aj príslušníci mierových síl z Kanady, Nemecka, Moldavska a Slovenska. Boli obvinení zo sexuálneho zneužívania alebo vykorisťovania počas služby v mierových silách OSN. Dokument neuvádza národnosť 30 bližšie nešpecifikovaných pracovníkov, ktorí sa nepodieľali na mierových misiách.

Podľa ministerstva obrany bol Slovák nevinný

"V spomínanej správe sa uvádza Slovensko a je tiež pravdou, že proti príslušníkovi slovenského kontingentu SLOVCON UNFICYP na Cypre bolo v roku 2015 vznesené obvinenie zo sexuálneho vykorisťovania a sexuálneho zneužívania. O incidente, na ktorom sa mal údajne podieľať slovenský príslušník MS OSN UNFICYP, bolo informované vedenie OSN v New Yorku," uviedol riadiateľ komunikačného úradu Ministerstva obrany SR Martin Čambalik.

Podľa neho boli už od počiatku zo strany velenia FMPU (Force Military Police Unit) na Cypre vyjadrené pochybnosti o spôsobe ako aj možnosti, či sa skutok naozaj stal tak, ako bol popísaný. Na základe vykonaných vyšetrovaní vojenskej polície UNFICYP, vyšetrovania CYPOL a podania vysvetlenia obvineného komisia OS SR dospela k záveru, že skutok sa nestal a teda, že príslušník slovenského kontingentu sa nedopustil protiprávneho konania, ktoré by bolo v rozpore s národnými normami a pravidlami, predpismi na území pôsobenia vojenskej operácie UNFICYP, ako aj štandardnými operačnými postupmi pre operáciu UNFICYP.

"Prípad bol uzavretý so záverom, že príslušník SLOVCON sa na danom skutku nepodieľal a trest uložený nebol, nakoľko nebol žiadny dôvod na jeho uloženie," dodal Čambalik. Podľa informácií Topiek malo ísť o sexuálne obťažovanie dievčaťa v obchodnom dome. Nakoniec sa však preukázalo, že domnelá "obeť" sama vtrhla nahému vojakovi do skúšobnej kabínky. Neskôr svoje obvinenie stiahla a priznala, že udanie bolo nepravdivé.

Počet obvinení narastá

"Tento nárast v počte obvinených je veľmi znepokojujúci," píše sa v správe. 69 obvinených vojakov a policajtov predstavuje "výrazné zvýšenie" z 52 v roku 2014 a 66 v roku 2013. Najmenej 22 detí bolo sexuálne zneužívaných príslušníkmi mierových síl, ale toto číslo môže byť vyššie, pretože vek obetí nebol vždy určený. Žiadny z vlaňajších prípadov doteraz nemal za následok trestné stíhanie, hoci kanadský policajt, ktorý slúžil na Haiti, bol na deväť dní suspendovaný.

Slovensko je v ďalšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nedostatok zodpovednosti, páchatelia unikajú trestom

Organizácie pre ľudské práva sa už sťažovali na nedostatok zodpovednosti za mierové sily pôsobiace v misiách OSN; mnohí z páchateľov sa totiž vyhnú vyšetrovaniu úplne alebo dostanú len ľahký trest. V minulom roku napríklad OSN informovala, že 10 vojakov a traja policajti budú repatriovaní a vylúčení z účasti na akejkoľvek budúcej misii, píše sa v správe. V roku 2014 jedného vojaka odsúdili na šesť mesiacov väzenia za pohlavné zneužívanie maloletej výmenou za peniaze, zatiaľ čo iný dostal 60 dní za mrežami. Ďalší vojak bol za znásilnenie dieťaťa "nútený odísť do dôchodku".

Slovensko je v ďalšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Organizáciou spojených národov ťažko otriasla vlna obvinení zo sexuálneho zneužívania zo strany vojakov nasadzovaných do misií s jasným mandátom chrániť civilné obyvateľstvo. Nezávislý panel dospel v decembri k záveru, že OSN hrubo nezvládla závažné prípady znásilňovania detí v Stredoafrickej republike napriek oficiálnej politike nulovej tolerancie voči sexuálnemu násiliu.

Zo 69 obvinení sa 22 odohralo v mierových silách v Stredoafrickej republike, zatiaľ čo 16 sa stalo v Demokratickej republike Kongo. Ďalšie potom v Mali, na Haiti či Pobreží Slonoviny. Vysoký počet prípadov zo Stredoafrickej republiky vychádza z násilného konfliktu, ktorý tlačil ženy a dievčatá k prostitúcii a zvýšila sa ich zraniteľnosť voči zneužívaniu, píše sa v správe. "Je poľutovaniahodné, že pracovníci OSN túto situáciu zneužili," uvádza sa ďalej.

OSN chce zmenu

Súčasťou správy generálneho tajomníka OSN je súbor odporúčaní pre členské štáty, aby uľahčili identifikáciu podozrivých a tiež ich stíhanie. OSN sama môže o incidentoch informovať, potrestanie vinníkov je ale zodpovednosťou štátov, odkiaľ pochádzajú. Dokument okrem iného navrhuje, aby vznikol systém genetickej databázy príslušníkov mierových zborov a aby vysielajúce štáty umožnili "svojich" násilníkov stíhať v tých krajinách, kde títo ľudia čin spáchali.

Spojené štáty už pripravujú nový návrh rezolúcie OSN, o ktorom by sa malo diskutovať na zasadnutí Bezpečnostnej rady 11. marca.

Slovensko je v ďalšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otrasné prípady zneužitia detí

V januári tohto roka Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva informoval o ďalších šiestich prípadoch sexuálneho zneužívania detí európskymi vojakmi v Stredoafrickej republike. Zneužívané dievčatá uviedli, že vojaci patrili ku gruzínskemu a francúzskemu kontingentu vojenskej misie Európskej únie v Stredoafrickej republike (EUFOR RCA). K zneužívaniu malo dôjsť v roku 2014 v blízkosti tábora pre vnútorne vysídlené osoby nachádzajúcom sa pri letisku v hlavnom meste Bangui. V tom čase sa zahraniční vojaci snažili utlmiť občiansku vojnu medzi kresťanskými a moslimskými milíciami. 

Niekoľko dievčat, vtedy vo veku 14-16 rokov, tvrdí, že vojaci im za sex zaplatili alebo ich znásilnili. Iné sedemročné dievča uviedlo, že za orálny sex s vojakmi francúzskej vojenskej misie dostalo fľašu vody a balíček sušienok. Toto dievča a deväťročný chlapec obvinili francúzskych vojakov zo zneužívania aj ďalších detí. Na misii EUFOR sa zúčastnilo okolo 1000 vojakov. Podporovali 6000 afrických a 2000 francúzskych vojakov.

Viac o téme: OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu