Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sýriou otriasajú atentáty: Asad potvrdil veľký krok, pripravený na prímerie za TÝCHTO podmienok!

Prezident hovorí o možno prímerí. Zobraziť galériu (8)
Prezident hovorí o možno prímerí. (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Najmenej 50 ľudí prišlo dnes o život a 200 utrpelo zranenia pri sérii bombových útokov, ku ktorým došlo približne kilometer od šiitskej mešity v meste Sajjída Zajnab ležiacom južne od sýrskej metropoly Damask. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

Sexuálna otrokyňa unikla zo spárov Daeš: Spoveď o hrozných momentoch, keď vyvraždili jej rodinu

Podľa nej sa neďaleko mešity odpálili dvaja samovražední atentátnici, navyše tam explodovalo auto s ukrytými výbušninami. Útoky sa stali v popoludňajších hodinách a boli namierené voči trhu so zeleninou.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne informovalo podľa agentúry DPA o štyroch explóziách a 62 mŕtvych. Pri podobnom útoku koncom januára prišlo v rovnakej oblasti o život 71 ľudí vrátane piatich detí. K činu sa vtedy prihlásil Daeš. V rovnomennej mešite v meste Sajjída Zajnab sa má nachádzať hrob vnučky proroka Mohameda. Mešita je pútnickým miestom šiitskych moslimov.

Sýriou otriasajú atentáty: Asad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

K výbuchom pri Damasku došlo len niekoľko hodín po tom, čo podľa SOHR najmenej 59 ľudí zahynulo pri výbuchoch dvoch náloží v stredosýrskom meste Homs. Došlo k nim v štvrti Zahra obývanej menšinou alavitov, z ktorej pochádza aj sýrsky prezident Bašár Asad. K dnešným útokom v oboch mestách sa prihlásili militanti z Daeš

Medzinárodné spoločenstvo sa usiluje o dohodu o prímerí, ktorá by mohla priviesť späť k rokovaciemu stolu do Ženevy účastníkov prerušených mierových rozhovorov. Opozícia v sobotu stanovila svoje podmienky, za ktorých je ochotná na pokoj zbraní pristúpiť. Súhlasí s dvoj až trojtýždňovom obnoviteľným prímerím, ak sa k nemu pripoja všetci, okrem islamských radikálov, ktorí sa rozhovorov nezúčastňujú. K ďalším podmienkam opozície patrí ukončenie obliehania miest a dedín, otvorenie koridorov pre humanitárnu pomoc a prepustenie väzňov.

Tiež Asad v sobotu povedal, že na prímerie pristúpi, ale len za podmienky, že "teroristi" toho nevyužijú k ďalším ziskom a krajiny, ktoré ich podporujú, svoju podporu zastavia. Asad za teroristov od začiatku konfliktu považuje všetkých svojich odporcov, teda aj takzvanú umiernenú opozíciu podporovanú niektorými krajinami.

Sýriou otriasajú atentáty: Asad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Sme pripravení zastaviť vojenské operácie, ale sú tu aj dôležitejšie faktory. Napríklad to, že teroristi to nesmú využiť na posilnenie svojich pozícií," povedal Asad v rozhovore so španielskym listom El País. Trvá tiež na tom, že "ostatné štáty, najmä Turecko, nesmú posielať do Sýrie ďalších teroristov, zbrane ani logistickú podporu". Turecko v konflikte stojí na strane umiernenej opozície, ale bojuje hlavne proti sýrskym Kurdom, ktorí sú zapojení do bojov proti islamským radikálom.

Neveríte, že utečenci opúšťajú domovy, lebo musia? Pozrite si VIDEO, ktoré zmení váš svet

Ankara nedávno oznámila, že sýrsku vojnu môže ukončiť jedine vyslanie pozemných jednotiek, a to v koalícii. K vyslaniu vojakov je pripravená tiež Saudská Arábia. K tomu Asad v rozhovore povedal, že v takom prípade by proti nim sýrska armáda postupovala "rovnako ako proti teroristom". "Bolo by to napadnutie; budeme obhajovať našu zem," povedal prezident.

Sýriou otriasajú atentáty: Asad
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Vyhlásil tiež, že armáda čoskoro ovládne celé mesto Halab (Aleppo), o ktoré v posledných týždňoch bojuje, a že chce postúpiť smerom k Rakke, ovládanej Daeš. Až získa kontrolu nad Sýriou, je vraj pripravený na zostavenie vlády národnej jednoty, ktorá bude pracovať na novej ústave a pripraví voľby.

Kerry: Podarilo sa dosiahnuť predbežnú dohodu o prímerí v Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes uviedol, že sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" o prímerí v Sýrii, ktorá by mohla začať platiť v najbližších dňoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kerry počas svojej návštevy Jordánska povedal, že sa na podmienkach prímeria dohodol telefonicky s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, pričom obaja šéfovia diplomacií musia teraz osloviť strany zainteresované v sýrskej občianskej vojne. Bližšie informácie o znení dohody Kerry zverejniť odmietol s tým, že sa s jej podmienkami musia dôkladne oboznámiť všetky zúčastnené strany. Zároveň vyslovil nádej, že o dohode bude v najbližšom čase hovoriť americký prezident Barack Obama so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, a následne bude môcť dôjsť k jej implementácii.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Lavrov a Kerry hovorili spolu o "podobe a podmienkach" prímeria v Sýrii v priebehu dvoch dní už druhýkrát, pričom sa zhodli v názore, že navrhované prímerie sa nebude vzťahovať na skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN pokladá za teroristické organizácie.

Podľa Kerryho bude Rusko o navrhovanej dohode o prímerí v Sýrii rokovať s Iránom a sýrskou vládou, zatiaľ čo Spojené štáty povedú konzultácie so sýrskou opozíciou a členmi medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu.

Viac o téme: SýriaHomsBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu