Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová studená vojna je v plnom prúde: Američania vyšetrujú politikov z EÚ, ktorých platia Rusi!

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Britské tajné služby varujú pred politikou Ruska. Doktrína „rozdeľuj a panuj“ spustila novú studenú vojnu. Práve preto sa rozhodli americké tajné služby rozhodli pre rozsiahle vyšetrovanie ruských aktivít, ktoré majú smerovať k podplácaniu európskych politikov.

Americký Kongres poveril najvyššieho veliteľa národnej bezpečnej služby Jamesa Clappera, aby začal preverovať finančné toky z Kremľa smerujúce na bankové kontá politických strán za posledné desaťročie. Informovali o tom britské noviny Telegraph.

Washington sa obáva, že Putin sa snaží rozdeliť problémami zmietanú Európu a zároveň aj NATO. Aktivity by mali smerovať aj k podplácaniu politikov, ktorí by sa následne postavili na obranu Ruska a tiež proti ekonomickým sankciám.

Studená vojna

Noviny získali správy od britských služieb. Tie hovoria o ruských nekalých aktivitách v oveľa väčšej miere ako sa doteraz predpokladalo. „Je to naozajstná studená vojna,“ prezradil jeden zo zdrojov. „Práve teraz sledujeme alarmujúce dôkazy o ruských akciách rozložiť európsku jednotu na viacerých strategických frontoch,“ dodal anonym.

Chápadlá z Kremľa by mali siahať do Francúzska, Holandska, Maďarska, Rakúska či Česka, ktoré ruskí agenti považujú za vstupnú bránu do Schengenu. Američania preto budú preverovať, či tieto ativity nenabádajú na drobenie spoločného postupu európskych lídrov, odpor voči raketovej obrane NATO či hľadaniu alternatív voči ruským energetickým zdrojom.

"Ruskí agenti" po celej Európe

Konkrétne peniaze by mohli putovať do centrál strán ako maďarský Jobbik, grécky Zlatý Úsvit, talianska Severná liga a francúzsky Národný front, ktorý dostal 9 miliónov eur ako pôžičku z Ruskej banky v roku 2014.

Namočení v nekalom financovaní môžu byť aj rakúski poslanci parlamentu. Niektorí z nich totiž navštívili Krym, aby privítali jeho anexiu, píše Telegraph. Nevinne v tom nemusia byť ani Briti. Podozrenie na ostrovoch padá najmä na predsedu opozičnej strany Labouristov Jeremyho Corbyna. Toho zvolenie za predsedu neskromne uvítala ruská ambasáda v Londýne.

Prefíkaná hra

Tieto obvinenia by spadali do hybridnej vojenskej taktiky. Je to prefíkaná hra. Existujú nepísané pravidlá medzi štátmi a tie sú poručované práve Ruskom. To vie, že Západ nemôže na ich aktivity siahnuť, inak by porušil vlastné pravidlá ako sloboda prejavu, “ povedal Igor Sutjagin, ruský špecialista z Kráľovského spojeného inštitútu, pričom naráža na televíznu a internetovú propagandu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu