Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prasacia chrípka zaútočila na Rusko: Zomierajú ľudia, vírus prišiel z Ukrajiny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Najmenej tri obete si zatiaľ v Rusku vyžiadal vírus prasacej chrípky, ktorý sa do krajiny podľa ministerky zdravotníctva dostal zrejme z Ukrajiny. V Jekaterinburgu nákaze podľa lekárov podľahol päťdesiatročný pacient, ďalšie dve obete sú hlásené z okolia Petrohradu, štyridsaťdeväťročná žena a štyridsaťsedemročný vodič sanitky.

Skutočný počet obetí môže byť podľa serveru Newsru.com oveľa vyšší: v Petrohrade vraj na zápal pľúc vyvolaný vírusom prasacej chrípky zomrelo už sedem ľudí, ďalší štyria vo Volgograde.

V Adigejskej autonómnej republike na juhu krajiny bol potvrdený jeden smrteľný prípad, v podozrení je ale ďalších päť úmrtí. Od začiatku zimy štyria dospelí a jedno dieťa podľahli prasacej chrípke v Dagestane v Severnom Kaukaze.

V Jekaterinburgu lekári stále bojujú o život štyridsaťštyri ročnej pacientky, ktorá je pripojená na umelé pľúca. Komplikácie pripisujú lekári tomu, že sa žena dlho pokúšala vyliečiť sama.

Podľa ministerky zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej prasacia chrípka dorazila z Ukrajiny, kde podľa tamojších úradov podľahlo vírusu H1N1 najmenej 25 ľudí.

"Prasacia chrípka bola z Ukrajiny zanesená do Rostovskej oblasti, kde už sú prvé úmrtia," povedala ministerka a uistila, že ruské úrady samozrejme pomôžu oblastiam ovládaným separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Proti chrípke, vrátane vírusu H1N1, je zaočkovaná skoro tretina ruskej populácie, na Ukrajine sotva desatina, poznamenal vládny denník Rossijskaja gazeta.

Viac o téme: RuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu