Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama sa raduje z diplomatického úspechu: Iránu sme odrezali cestu k jadrovej bombe

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

Veľmoci odrezali Iránu cestu k jadrovej bombe, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama. Na margo Američanov, ktorých Irán prepustil na základe dohody o výmene väzňov, povedal, že je "to je niečo, čo môžeme oslavovať všetci", uviedla agentúra AP.

"Je to dobrý deň, pretože opäť vidíme, čo je možné dosiahnuť silnou americkou diplomaciou," vyhlásil Obama v Bielom dome. Podľa agentúry Reuters taktiež povedal, že Spojené štáty majú s Iránom ešte stále nezhody a budú naďalej presadzovať sankcie voči raketovému programu Teheránu. 

Spojené štáty uvalili dnes nové sankcie na iránske spoločnosti a jednotlivcov za nedávny test balistickej rakety. Nové sankcie zamedzujú 11 právnickým a fyzickým osobám, ktoré sú napojené na iránsky raketový program, využívať americký bankový systém. 

Obamove slová zazneli deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia oznámili zrušenie sankcií uvalených na Irán. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) totiž vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami. 

Viac o téme: Barack ObamaAmeričaniaJadrová bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu