Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo Rusi odmietajú oficiálnu verziu vyšetrovateľov: Slovenskí analytici poznajú odpoveď

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Kto nesie zodpovednosť za zostrelenie malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou? Ukrajinci či proruskí separatisti? Výsledky medzinárodných vyšetrovateľov ukazujú smerom k proruským separatistom, no Rusko ich spochybnilo a ukázalo prstom na Ukrajincov. Spoločne so známymi slovenskými bezpečnostnými analytikmi sme sa pozreli na dôvody, prečo Rusko odmieta uznať oficiálnu verziu vyšetrovateľov a namiesto toho vytvára vlastnú realitu, ktorú servíruje Putin domácemu publiku.

"Rusko svoju vinu nemôže priznať, pretože toto by išlo proti tradícii ruského politického myslenia," povedal pre Topky bezpečnostný expert Ivo Samson narážajúc pritom na inštaláciu sovietských rakiet na Kube, Katyň a množstvo iných, ktoré Rusko/ZSSR popieralo aj zoči voči nepopierateľným dôkazom.

Rusko spochybneným svojich výrokov o zostrelení boeingu (napr. stíhačkami) by dostalo tvrdú ranu z dôveryhodnosti. "Po zostrelení malajzijského lietadla Rusko obvinilo z činu ukrajinskú vládu a nemôže teraz priznať, že obvinenie bolo nepravdivé. Tým by spochybnilo aj množstvo iných svojich aktov (napr. angažmán na východnej Ukrajine, skutočnú podstatu leteckých útokov v Sýrii) a potvrdilo by, že ekonomické sankcie Západu proti Rusku boli oprávnené," myslí si analytik.

Zahraničnopolitický expert Ivo Samson
Zobraziť galériu (7)
Zahraničnopolitický expert Ivo Samson  (Zdroj: Youtube, KS Milosť)

Uzavretím kapitoly týkajúcej sa zostreleného boeingu by sa Putinovi čiastočne prekazili plány. "Ak by túto “kapitolu” uzavrelo, kvázi by sa priznalo a nemohlo by pokračovať v politike pokusov vrátiť Rusku (ZSSR – ku ktorému sa president Putin rád hlási ako k “najlepšiemu obdobiu” ruských dejín), vysnívané postavenie svetovej superveľmoci po boku USA a teraz aj Číny," analyzuje situáciu Ivo Samson.

Prečo Rusi odmietajú oficiálnu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Podľa experta totiž Rusko vytvára akúsi paralelnú realitu. Vo "svojom svete" tak Putin vystupuje pred domácim publikom. "Rusko už tú “vysnívanú realitu” vytvára v tom, že napriek záverom vyšetrovania trvá na tom, že raketa bola vystrelená z Ukrajincami kontrolovaného územia a nechalo po svete kolovať správu, že typ strely, ktorý zostrelil civilné lietadlo, prestal ZSSR vyrábať už v polovici 80. rokov minulého storočia a k dispozícii ju mali ukrajinské ozbrojené sily," dodal Samson.

Aj podľa bezpečnostného analytika Róberta Ondrejcsáka má ruská verzia svôj dôvod. "Tým, že by Rusko priznalo vinu, by zároveň priznalo, že sa vojensky angažuje vo východnej Ukrajine, čo doteraz vždy dementovalo. To je jeden z dôvodov, prečo vinu nepriznajú. Navyše by tým priznali aj obrovskú morálnu zodpovednosť a ťarchu za smrť nevinných ľudí," povedal analytik z inštitútu Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA).

Róbert Ondrejcsák
Zobraziť galériu (7)
Róbert Ondrejcsák  (Zdroj: Topky, TASR)

Preto sa vlastné vyšetrovanie a jeho závery musia brať v širšom kontexte. V ňom má Putin jasno - destabilizovať Ukrajinu. "Ide o pokračovanie vojenskej a politickej prítomnosti na Ukrajine a tým ovplyvňovať smerovanie Kyjeva. Okrem toho vedia, že vojna vyčerpáva Ukrajinu a zostáva menej energie a prostriedkov na reformy, ktoré by priblížili Ukrajinu európskej integrácii. Chcú natrvalo destabilizovať Ukrajinu, aby tá nemohla ísť vlastným smerom."

Súvisí to s informačnou vojnou, ktorú Rusko vedie. "Je to celé veľmi dôležitou súčasťou informačnej vojny, ktorú Rusko vedie. Moskva vie, že nemôže úplne vyhrať, tak sa aspoň snaží skompromitovať aj druhú stranu a vytvoriť dojem, že nikto nemá pravdu," dodal Ondrejcsák.

Na čom sa Rusi a medzinárodní vyšetrovatelia zhodnú a na čom nie

Na fakte, že malajzijský boeing bol zostrelený raketou 9M38, sa s holandskými vyšetrovateľmi zhodujú aj analytici ruského štátneho koncernu Almaz-Antej, ktorí v snahe objasniť okolnosti havárie spustili vlastné vyšetrovanie a urobili aj dva experimenty: jeden bol simuláciou a druhý "naostro" za pomoci vyradeného lietadla. Podľa koncernu raketa, ktorá už dlhší čas nie je vo výzbroji ruskej armády, bola vypálená z územia kontrolovaného Kyjevom.

Prečo Rusi odmietajú oficiálnu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Experti OVV identifikovali vo svojej záverečnej správe z vyšetrovania oblasť s rozlohou približne 320 štvorcových kilometrov ležiacu na východe Ukrajiny, ktorej bola pravdepodobne vystrelená raketa systému Buk, ktorá zasiahla a zničila lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, s 298 ľuďmi na palube.

Prečo Rusi odmietajú oficiálnu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Napriek tomu, že OVV odmietla ďalšie špekulácie o presnom určení miesta, odkiaľ bola raketa systému protivzdušnej obrany Buk vypálená, celú oblasť, ktorú OVV identifikovala, ovládali v čase zostrelenia lietadla, teda v júli 2014, proruskí separatisti. Rusko však od začiatku vyšetrovania namieta, že ak bolo lietadlo zostrelené raketou, museli ju odpáliť ukrajinské vládne sily.

Viac o téme: RuskoBoeingMH 17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu